Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Εύσημα από Σόιμπλε, αλλά …για την ταμπακέρα ουδέν!

Αν κρίνουμε από την ανακοίνωση του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία ακολούθησε το δείπνο στο Βερολλινο με τον Υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξελίξεις ουσιαστικές στο καυτό θέμα της νέας βοήθειας για την Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμη καθώς, όπως επισημαίνει το protothema, η Ευρώπη μοιάζει πολύ μπερδεμένη.

Κατά διάρκεια του δείπνου εργασίας, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν για τα τρέχοντα ευρωπαϊκά ζητήματα. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόοδο του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

“Ο κ. Σόιμπλε εξήρε τις μεταρρυθμιστικές και οικονομικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και χαιρέτισε την έγκριση από την Βουλή, την περασμένη εβδομάδα, του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του εφαρμοστικού του νόμου. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν πως τα μέτρα που νομοθετήθηκαν πρέπει τώρα να εφαρμοστούν άμεσα, με σκοπό την επιτάχυνση της οικονομικής ανόρθωσης της χώρας”, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση....

Η μόνη, δηλαδή, συγκεκριμένη νύξη για το ελληνικό πρόβλημα σχετίζεται με την ανάγκη εφαρμογής των οδυνηρών μέτρων που αποφασίστηκαν στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου και του εφαρμοστικού νόμου.

Επιπλέον, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι τώρα είναι αναγκαία μια νέα ώθηση για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη. Η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και των ιδιωτικών επενδύσεων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να πετύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στο άμεσο και μακροπρόθεσμο διάστημα.

Επισήμως, λοιπόν, δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόοδος στο ζήτημα της βοήθειας, ενώ η συνεδρίαση του Eurogroup – στις 11 Ιουλίου - πλησιάζει…

Σύμφωνα, πάντως, με την ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών, η συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης στην πιθανή σύμπραξη γερμανικών επιχειρήσεων.

Πριν την συνάντηση του με τον κ. Σόιμπλε, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με εκπροσώπους της ομοσπονδίας γερμανικών βιομηχανιών (BDI).

“Οι εκπρόσωποι των γερμανικών βιομηχανιών επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα τους να στηρίξουν την Ελλάδα στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει”, καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: