Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Λαγός το Ελσίνκι για τους Ευρωπαίους

Επιμένει το Ελσίνκι να βάλει με ουσιαστικό τρόπο πόδι στην Ελλάδα και… χέρι στην ελληνική δημόσια περιουσία.

Η επικεφαλής του Κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, υπουργός των Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, μια μέρα μετά τις δηλώσεις της για παροχή εμπράγματων εγγυήσεων από την Ελλάδα – και με μετοχές σε ελληνικές κρατικές εταιρίες – η Γιούτα Ουρπιλάινεν επανήλθε χθες και έγινε… σαφέστερη!

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη φινλανδική δημόσια τηλεόραση YLE, η εταιρία διαχείρισης δημόσιας περιουσίας θα εγγυηθεί για το νέο δάνειο – προφανώς με τα περιουσιακά στοιχεία που θα περιέλθουν στην κατοχή της και θα μπουν στο «καλάθι» της.

Με δεδομένο ότι προβλέπεται αυτό το Ταμείο, στο οποίο θα περιέλθουν τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία, θα είναι ανεξάρτητο από τον κυβερνητικό ή τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, είναι βέβαιο ότι τέτοιου είδους σχέδια θα διευκολυνθούν.

Παρά το γεγονός ότι οι Φινλανδοί παραδέχονται πως η πρότασή τους δεν είναι πολύ δημοφιλής στην ΕΕ, πιθανολογείται ότι το Ελσίνκι αποτελεί ένα είδος «λαγού», προκειμένου να φθάσει η συγκεκριμένη άποψη δια της τεθλασμένης στην Ελλάδα....

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει αποκλείσει τις εμπράγματες εγγυήσεις.

Η φινλανδική κυβέρνηση πρότεινε η Ελλάδα να δημιουργήσει μία εταιρεία με σκοπό τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, η οποία θα έχει ρόλο της εγγύησης έναντι του νέου δανείου, προκειμένου το Ελσίνκι να συμμετάσχει στο νέο δανεισμό της Ελλάδας.

"Μια επιχείρηση διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας μπορεί να παίξει τον ρόλο της εγγυήτριας έναντι των δανειακών δόσεων προς την Ελλάδα", δήλωσε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση YLE η κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν, η ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, υπουργός Οικονομικών στη νέα πολυκομματική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: