Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Η 37η επέτειος αποκατάστασης της ... καταχρεωμένης Δημοκρατίας μας!

Η κατάσταση της οικονομίας κυριαρχεί για μια ακόμα χρονιά στα μηνύματα του προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών κομμάτων για την 37η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Με την τραγωδία στη Νορβηγία ξεκινά το μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για την ειδεχθή πράξη και τη συμπαράστασή του στο νορβηγικό λαό.

"Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Έγινε, με μεγάλη καθυστέρηση, ένα βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς. Δεν θα πω πολλά για τις ευθύνες τις δικές μας και των ευρωπαϊκών ηγεσιών ή για όλα τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν. Όχι γιατί δεν έχουν σημασία η κριτική, η αυτοκριτική και η ανάλυση αιτίων, αλλά επειδή μέσα στα πολλά καμιά φορά χάνονται όλα. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, τρεις μόνο παρατηρήσεις:....

Εθνικό διακύβευμα σήμερα είναι η εμπέδωση κανόνων οικονομικής δημοκρατίας. Μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν ήδη κάνει περισσότερα από όσα τους αναλογούν για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν όσοι κρύβουν τα εισοδήματά τους.

Κοινός μας εχθρός η ανεργία. Διαλύει ανθρώπους και ζωές. Παράγει κοινωνική δυστυχία.

Η οικονομική κρίση έγινε κρίση πολιτική, κρίση θεσμών και κάποιοι επιδιώκουν να γίνει κρίση της ίδιας της δημοκρατίας", τονίζει.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει ότι η φετινή επέτειος μας βρίσκει σε μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για την ιστορία μας.

"Βρισκόμαστε στην καρδιά μιας κρίσης χωρίς προηγούμενο, που πλήττει την ασφάλεια και την ευημερία της πλειοψηφίας των πολιτών. Και τα βαθύτερα αίτια της κρίσης αυτής αφορούν το πώς οργανώθηκε η κοινωνία και η οικονομίας μας τα προηγούμενα χρόνια, τις στρεβλές αντιλήψεις, τις πελατειακές νοοτροπίες και πρακτικές που επικράτησαν στο πολιτικό σύστημα της χώρας και που απαξίωσαν ακόμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς, για τους οποίους στο παρελθόν δώσαμε επίπονους και πολύχρονους αγώνες.

Τους τελευταίους 21 μήνες όλοι μαζί αγωνιζόμαστε σκληρά για να βγούμε από την κρίση αλλά και για να ανατρέψουμε τις παθογένειες και τις αδυναμίες που μας έφεραν εδώ. Για να αποκαταστήσουμε την αυτονομία μας, την αξιοπρέπεια μας και πάνω από όλα τις προοπτικές για το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων γενεών.

Έχουμε τη δύναμη να τα καταφέρουμε. Και ήδη ο αγώνας μας έχει αποφέρει τους πρώτους καρπούς. Βήμα βήμα ανακτούμε και πάλι την αξιοπιστία μας, την ισχύ μας και την αυτονομία μας, για να απαλλαγούμε από δάνειες δυνάμεις και εξαρτήσεις", σημειώνει.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, αναφέρει ότι το κόμμα του δεσμεύεται για μια Νέα Μεταπολίτευση, που να βάζει τέλος στη σημερινή πολιτική αναξιοπιστία, την καταθλιπτική πραγματικότητα και την κοινωνική απόγνωση.

"Στις δύσκολες αυτές ώρες, μοναδικός γνώμονάς μας είναι το συλλογικό, το εθνικό συμφέρον. Είναι η πίστη στην Ελλάδα του Πολιτισμού και της Ιστορίας. Είναι ο κοινός αγώνας των ανθρώπων αυτού του Τόπου, για την αναγέννηση της χαμένης ελπίδας. Με Ανάπτυξη και Δικαιοσύνη", αναφέρει.

Ως ταξική και υποκριτική χαρακτηρίζει τη δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας 1967-1974 το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

"Το υπάρχον πολιτικό σύστημα είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι, δε γιατρεύεται, μόνο ανατρέπεται. Μοναδική διέξοδος για το λαό είναι η συσπείρωση και η συμμαχία του προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δική του εξουσία", επισημαίνει.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, σημείωσε ότι "η μεγάλη ελπίδα, η μεγάλη προσδοκία και το μεγάλο όραμα της μεταπολίτευσης, μετά από 37 χρόνια, μετετράπη -από λάθη, ολιγωρίες, παραλήψεις και παραπτώματα- σε παρωδία".

"Ήλθε η ώρα λοιπόν για μια Νέα Μεταπολίτευση που θα διορθώσει τα συσσωρευμένα λάθη αυτών των 37 ετών", τονίζει.

H Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ συνδέει τη φετινή επέτειο με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την κατάργηση του κοινωνικού κράτους, τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και την εκτίναξη της ανεργίας.

"Σήμερα είναι η στιγμή για να δυναμώσουμε τις φωνές μας, να ανατρέψουμε την κυβερνητική πολιτική, να επαναφέρουμε στο προσκήνιο μια για πάντα την κοινωνία, να ενώσουμε τις φωνές μας με τους λαούς σε όλη την Ευρώπη για μια κοινωνία δίκαιη, ειρηνική, δημοκρατική και σοσιαλιστική", σημειώνει η ΚΠΕ του ΣΥΝ.

Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, η εκπρόσωπος Τύπου Ελεάννα Ιωαννίδου δήλωσε ότι "η φετινή επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας είναι μια δύσκολη γιορτή. Η Ελληνική Δημοκρατία βρίσκεται στη χειρότερή της κρίση, ταλανιζόμενη από τις βουλές της 'δημοκρατίας των αγορών', τη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος, τη δικαιολογημένη οργή των πολιτών".

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε ότι δύο είναι τα μεγάλα διδάγματα που οφείλουμε να συγκρατήσουμε.

Πρώτον, ότι, όπως η τυραννία καταρρέει επειδή αγνοεί τον λαό, έτσι και η δημοκρατία παρακμάζει όταν υπηρετεί τον λαϊκισμό και ενισχύει τον κρατισμό: οι θεσμοί και τα άτομα διαφθείρονται, η οικονομία υπονομεύεται και η κοινωνία συνολικώς παρακμάζει.

Δεύτερον, ότι τη (σωτήρια) εξωτερική αρωγή, που συνοδεύεται αναπόφευκτα όμως και από εξάρτηση, πάντοτε, από το Ναυαρίνο μέχρι το Μνημόνιο, την κατέστησαν αναγκαία τα δικά μας λάθη και οι εσωτερικές μας έριδες.

"Δεν υπάρχει πραγματική δημοκρατία χωρίς απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων από όλους και σε όλα τα επίπεδα. Και δεν υπάρχει πλήρης εθνική ανεξαρτησία όταν δεν αντιμετωπίζουμε πρώτα μόνοι μας τα οικονομικά και τα άλλα μεγάλα μας προβλήματα", υπογραμμίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: