Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011

Φόρος 15% σε όσους κατέθεσαν λεφτά στο εξωτερικό


Φόρος μέχρι και 15% θα επιβάλλεται στους καταθέτες του εξωτερικού με τραπεζικούς λογαριασμούς που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα Νέα, άτομο από το οικονομικό επιτελείο δήλωσε: "Ζητάμε στοιχεία από το πιστωτικό σύστημα για όσους έβγαλαν σε τράπεζες του εξωτερικού τις καταθέσεις τους από το 2009 και μετά"...Η εφημερίδα αναφέρει πως η κυβέρνηση μελετά την επιβολή φόρου έως και 15% σε μεγαλοκαταθέτες που έβγαλαν στο εξωτερικό κεφάλαια πάνω από 150.000 ευρώ και είτε δε δήλωσαν τους τόκους που εισέπραξαν, είτε δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το "πόθεν έσχες".

Αν η πρόταση υλοποιηθεί τελικά, θα σημάνει ότι κάποιος που έβγαλε στο εξωτερικό κεφάλαια ύψους 300.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο έως και 45.000 ευρώ, σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ θα ελεγχθεί εξονυχιστικά και θα πληρώσει φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις αγνώστου ύψους αν αποδειχθεί ότι είτε οι λογαριασμοί του δεν δικαιολογούνται είτε δεν έχει καταβάλει φόρους για τους τόκους που έχει εισπράξει.

Σημειώνεται πως από τις αρχές του έτους έως σήμερα εκτιμάται πως έχουν φύγει στο εξωτερικό καταθέσεις ύψους 18 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του 2010 οι εκροές καταθέσεων φτάνουν τα 47 δισ. ευρώ, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: