Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ποινική δίωξη σε Μαρινάκη, Κανελλόπουλο για τα στημένα ματς - Και ο Μπουρoύσης για ντόπινγκ!!!

Ποινική δίωξη κατά του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Ευάγγελου Μαρινάκη και του πρώην αντιπροέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Αθανάσιου Κανελλόπουλου για συμμετοχή σε στημένα ματς ασκήθηκε από την προισταμένη της Εισαγγελίας Ελένη Ράικου.

Οι δύο κατηγορούνται για απλή συνέργια σε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος και απλή συνέργια σε δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, που έγινε κατ' εξακολούθηση κατά παράβαση 10 άρθρων του Ποινικού Κώδικα αλλά και του νόμου 2725/1999.

Από την πλευρά του ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι «η υπόθεση των "στημένων" αγώνων, ούτε μας αφορά, ούτε μας αγγίζει. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει το οποιοδήποτε αδίκημα. Τα ίδια επικοινωνιακά κέντρα που ξεκίνησαν τον πόλεμο λάσπης το Φλεβάρη, συνεχίζουν και τώρα. Δεν επηρεαζόμαστε από την επικαιρότητα και αυτά που ακούμε». Ποινές που φτάνουν ως και τον υποβιβασμό ομάδων προανήγγειλε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ, Ανδρέας Φάκος.

Στο μεταξύ, στα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός βρέθηκε νωρίτερα ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, το όνομα του οποίου επίσης περιλαμβάνεται σε αυτά που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εισαγγελία. Ο διεθνής αμυντικός, που υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση, συνομίλησε με το νομικό επιτελείο και τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Γιάννη Μώραλη, αλλά δεν έκανε δηλώσεις.

Την ίδια ώρα διάταξη για τη δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων που εμπλέκονται στην υπόθεση με τα στημένα παιχνίδια εξέδωσε η κυρία Ράικου. Ποινική δίωξη και στον διεθνή μπασκετμπολίστα Γιάννη Μπουρούση για το νόμο περί ντόπινγκ. Σκεφτόταν να φύγει για το εξωτερικό ο Μπέος.....

Τα 15 ονόματα που δημοσιοποίησαν χθες οι δικαστικές αρχές είναι τα ακόλουθα: Αχιλλέας Μπέος, Γιώργος Τσακογιάνης, Νικόλαος Ζαμάνης, Βασίλειος Καρακούλιας, Ανδρέας Δημόπουλος, Δημήτρης Ζαβαντίας, Αθανάσιος Ντότσης, Νικόλαος Χάλκος, Νικόλαος Παντέλης, Σταύρος Ψωμιάδης (οι δέκα που έχουν συλληφθεί από χθες), Χρυσόστομος Ψωμιάδης, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Βασίλειος Γεωρτσιάκος, Μιχάλης Νικολόπουλος, Γιάννης Παπακώστας (οι πέντε για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης).

Τα υπόλοιπα ονόματα, που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία:

1 Ευάγγελος Μαρινάκης (μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού)
2. Αθανάσιος Κανελλόπουλος (πρώην πρόεδρος της ΕΠΑΕ και αδερφός του Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου)
3. Θωμάς Μητρόπουλος (παράγοντας)
4. Ιωάννης Κομπότης (μεγαλομέτοχος του Λεβαδειακού)
5. Σπυρίδωνας Καλογιάννης (μεγαλομέτοχος της Κέρκυρας)
6. Αντώνιος Μανίκας
7. Ευάγγελος Κιοτζένης (διαιτητής)
8. Άγγελος Τραυλός (μάνατζερ)
9. Γεώργιος Πουλόπουλος
10. Ευστάθιος Προβατίδης (ποδοσφαιριστής)
11. Πέτρος Ρουτζιέρης (προπονητής)
12. Τάκης Γιαννόπουλος (τιμ μάνατζερ του Ολυμπιακού Βόλου)
13. Γεώργιος Μποροβήλος (πρόεδρος της ομάδας της Τρίπολης)
14. Δημήτρης Μπάκος (εκ των ιδιοκτητών του Αστέρα Τρίπολης)
15. Ιωάννης Ναυρινιάδης (πρόεδρος Αετού Σκύδρας)
16. Βασίλειος Αδαμάκης (πρόεδρος Εθνικού Αστέρα)
17. Ιωάννης Αρφανής (γενικός αρχηγός της Ηλιούπολη)
18. Αθανάσιος Γιαχος (διαιτητής)
19. Γεώργιος Λυμπάντσης (πρόεδρος της Κέρκυρας)
20. Περικλής Αμανατίδης (προπονητής)
21. Παύλος Δήμου (ποδοσφαιριστής)
22. Παναγιώτης Σπαρτάλης (ποδοσφαιριστής)
23. Γεώργιος Σαλαμαστράκης (ποδοσφαιριστής)
24. Χοσέ Λουίς Ρέγες (ποδοσφαιριστής)
25. Μαρσέλο Γκούτμαν (ποδοσφαιριστής)
26. Ιωάννης Τσιγιάννης
27. Δημήτριος Καλόπουλος (διαιτητής)
28. Σπυρίδωνας Τρύφωνας (διαιτητής)
29. Άκης Πάσσαλης
30. Γεώργιος Χριστοβασίλης (πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα)
31. Γεώργιος Γρηγορόπουλος
32. Κωνσταντίνος Χρυσοχοΐδης
33. Ιωάννης Σπάθας (διαιτητής)
34. Γεώργιος Γεωργιάδης
35. Έλενα Νεούζα-Θεοσόγλου
36. Ζοσέ Λαουρένσο (ποδοσφαιριστής)
37. Λουκάς Αποστολίδης (ποδοσφαιριστής)
38. Γεώργιος Πράττος (μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου)
39. Γεώργιος Βαρουτσίκος (μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου)
40. Γεώργιος Τόρης (αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου)
41. Γεώργιος Γεωργόπουλος
42. Ιωάννης Τσιγιάννης
43. Ευθύμιος Σιδηρόπουλος
44. Δημήτριος Μουστάκας
45. Άνθιμος Καραμανίδης
46. Λουκάς Καραμάνος
47. Αβραάμ Παπαδόπουλος (ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού)
48. Γεώργιος Χαβενετίδης
49. Δημήτριος Δημητρίου
50. Ευάγγελος Δήμου
51. Σταμάτης Φασουλής
52. Εμμανουήλ Αρβανιτάκης
53. Ιωάννης Οικονομιδης
54. Νικόλαος Λυράκης (τεχνικός διευθυντής της Κέρκυρας)
55. Σάββας Παντελίδης (προπονητής)
56. Χρήστος Σφήκας
57. Νικόλαος Θεοχαρίδης
58. Λεωνίδας Παπασταθόπουλος
59. Ιωάννης Καλυβίτης
60. Κωνσταντίνος Μενδρινός (ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Γιάννινα)
61. Δημήτριος Βίλλας
62. Μιχαήλ Τζιβελάκης
63. Μιχαήλ Αλβέρτης
64. Γιαννάκης Ανδρέου
65. Μάριος Μπουλουγούρης
66. Μαρία Αυγίδου
67. Διονύσιος Κοτίνης
68. Μαρία Βυθοπούλου
69. Αθανάσιος Κωστουλέας

Μετά την απαγγελία των κατηγοριών από τον εισαγγελέα, η δικογραφία διαβιβάστηκε στον 9ο τακτικό ανακριτή που θα αναλάβει την κύρια ανάκριση. Στο πλαίσιο αυτής αναμένεται να κληθούν ακόμη 70 άτομα που φέρονται ως ύποπτα για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο Μπουρούσης, ο Μάκης και το «φάρμακο»

Ποινική δίωξη ασκήθηκε στον Γιάννη Μπουρούση για παράβαση του νόμου περί ντόπινγκ μετά την αποκάλυψη του διαλόγου που είχε ο σέντερ του Ολυμπιακού με τον Μάκη Ψωμιάδη, όπου ακούγεται να λέι ότι «τέλειωσε το φάρμακο». Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ζήτησε από κοινού με τον Γιάννη Μπουρούση και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τον έλεγχο αντιντόπινγκ του Καρδιτσιώτη σέντερ από το ΕΣΚΑΝ.

Παράλληλα διώκεται ο αστυνομικός διευθυντής Αχαΐας, Αντώνης Αγγελόπουλος, καθώς σε συνομιλία που αποκαλύφθηκε από τους «κοριούς» ακούγεται να μιλεί με έναν εκ των συλληφθέντων (Γιώργο Τσακογιάννη) για παράνομο στοιχηματισμό.

Ποδοσφαιρικός εισαγγελέας: «Οι ποινές φτάνουν ως και τον υποβιβασμό»

Η παρέμβαση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα, αφού εξετάσει τη δικογραφία και προχωρήσει σε διώξεις, είναι πιθανό να οδηγήσει σε αποφάσεις-σοκ.

Την ποινή του υποβιβασμού θα αντιμετωπίσουν οι ομάδες που εμπλέκονται (μέσω των παραγόντων τους) στο σκάνδαλο, αν διαπιστωθεί ότι το αδίκημα της δωροδοκίας σχετίζεται με το αποτέλεσμα αγώνα, υπογράμμισε με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Sentra ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ, Ανδρέας Φάκος, ο οποίος αναμένει αντίγραφο της δικογραφίας από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου.

«Ζητήσαμε πλήρη υπηρεσιακά αντίγραφα όλων των σχετικών εγγράφων. Εν συνεχεία, ήρθα σε τηλεφωνική επαφή με την αρμόδια εισαγγελέα, την κυρία Παπανδρέου, η οποία εκείνη την περίοδο δεν μπορούσε να μου τα δώσει, διότι διενεργούσε προκαταρκτική εξέταση. Την παρακάλεσα λοιπόν, να μου τα διαβιβάσει όταν θα μπορέσει. Μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Σε αυτή τη φάση μπορεί δικονομικώς να μου στείλει αντίγραφα, εφόσον έχει τελειώσει η προκαταρκτική εξέταση και ασκήθηκαν ήδη διώξεις. Φαντάζομαι ότι θα τα πάρουμε μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα», εκτίμησε ο κ. Φάκος, ο οποίος στη συνέχεια απάντησε για:

Τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί: «Μέχρι στιγμής, από τα ανακοινωθέντα, πιθανολογώ ότι θα μας αφορούν τα αδικήματα δωροδοκίας και στοιχήματος. Από εκεί και πέρα, αφού διαβάσουμε όλα τα έγγραφα, τις καταθέσεις κ.λ.π., θα καταλήξουμε μαζί με τον αναπληρωτή, τον κύριο Αντωνακάκη, σε θετικό συμπέρασμα για το ποια συγκεκριμένα άτομα και ποια συγκεκριμένα περιστατικά μπορούμε να ασκήσουμε πειθαρχική δίωξη. Στη συνέχεια θα συντάξουμε το πειθαρχικό κατηγορητήριο, το οποίο και θα αποστείλουμε την ΕΠΟ... Η πειθαρχική δίωξη μπορεί δικονομικά να αναβληθεί, αλλά δεν εξαρτάται από το αποτέλεσμα της ποινικής. Ασκούμε πειθαρχική δίωξη και απευθυνόμαστε στις Πειθαρχικές Επιτροπές. Εκείνες βγάζουν τις αποφάσεις τους γρήγορα και εκδικάζονται επίσης πολύ γρήγορα στην Επιτροπή Εφέσεων και στη συνέχεια τερματίζεται η διαδικασία».

Τις ποινές που προβλέπονται: «Οι ποινές φτάνουν ως υποβιβασμό, εάν η δωροδοκία σχετίζεται με το αποτέλεσμα αγώνα. Τα άλλα, είναι πιο ελαφρά. Είναι χρηματικές ποινές, είναι απαγόρευση δραστηριότητας γύρω από τον αθλητισμό, εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους κ.λ.π. Στην περίπτωση του στοιχήματος είναι διαφορετικό το ζήτημα, γιατί είναι διαφορετικό το κίνητρο».

Την έλλειψη εμπιστοσύνης στην αθλητική δικαιοσύνη: «Πιστεύω ότι εγώ και ο κ. Αντωνακάκης κάνουμε σωστά την δουλειά μας στο οκτάμηνο που έχουμε αναλάβει καθήκοντα. Δεν παίρνουμε εμείς αποφάσεις. Εμείς ασκούμε διώξεις, ασκούμε εφέσεις και αξιολογούμε όλα τα στοιχεία. Έχουμε κάνει και έκθεση πεπραγμένων γι΄ αυτό το διάστημα. Εγώ έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, πρώτα στον εαυτό μου, αλλά καλοπροαίρετα και στους άλλους».

Η κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, αλλά και του Υφυπουργού αρμοδίου για θέματα Αθλητισμού Γιώργου Νικητιάδη έχει καταστήσει σαφές πως έχει ρητή εντολή από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε κάθαρση και να φτάσει μέχρι τέλους.

Με ενδιαφέρον αναμένεται πέραν της ΕΠΟ και η αντίδραση της Σούπερ Λίγκας, αλλά και της Ένωσης Β’ και Γ’ Εθνικής Κατηγορίας.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Χατζηαποστόλου, ζήτησε την παραίτηση του Σοφοκλή Πιλάβιου, αλλά και σύσσωμου του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, είτε εμπλέκονται είτε όχι στο σκάνδαλο, κατηγορώντας τους ως υπαίτιους της όλης κατάστασης.

Σκεφτόταν να φύγει για το εξωτερικό ο Μπέος

Την έξοδο από τη χώρα σκεφτόταν σοβαρά ο Αχιλλέας Μπέος, αφού έβλεπε τον κλοιό να στενεύει επικίνδυνα, γράφουν «Τα Νέα».

Στο τελευταίο κεφάλαιο του πορίσματος της εισαγγελέως όπου περιέχονται τα συμπεράσματα, σημειώνεται, σύμφωνα με την εφημερίδα: «Από το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων της δικογραφίας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αξιοποίνων πράξεων των κατηγορουμένων, ιδίως δε από τον οργανωμένο τρόπο δράσης τους (υλικοτεχνική υποδομή, χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, κατοχή κινητών τηλεφώνων τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι ενεργοποιημένα σε ονόματα τρίτων προσώπων, φυσικών ή νομικών, τραπεζικές καταθέσεις, διασυνδέσεις με πρόσωπα στο εξωτερικό) σε συνδυασμό και με το ποινικό παρελθόν τους προκύπτει ότι έχουν κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνουν τη φυγή τους».

Παράλληλα, γίνεται επίκληση τηλεφωνικής συνομιλίας στη διάρκεια της οποίας ο Αχιλλέας Μπέος εμφανίζεται αγχωμένος για τη δικαστική διερεύνηση των στημένων αγώνων και εκφράζει την πεποίθηση ότι μπορεί να φύγει στην Αμερική - κατέχει αμερικανικό διαβατήριο. Ο δε συγκατηγορούμενός του Γ. Τσακογιάννης μεταβαίνει, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, συχνά στην Ιταλία, ενώ διατηρεί και στενές φιλικές σχέσεις με βαρυποινίτες.

Σημειώνεται ότι την παραίτησή του Αχιλλέα Μπέου, ως εκπροσώπου της Σούπερ Λίγκας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, γνωστοποίησε με έγγραφο που της απέστειλε η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: