Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Έρχεται η πέμπτη δόση με απολύσεις, φόρους και αποκρατικοποιήσεις


Η παροχή πρόσθετου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, συζητήθηκε μεταξύ άλλων στην συνάντηση που πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον επικεφαλής του Eurogroup και πρόεδρο του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Αρχές Ιουλίου, πιθανότατα η πέμπτη δόση ύψους 12 δισ. ευρώ. Απολύσεις, νέοι φόροι και αποκρατικοποιήσεις το αντίτιμο για την εκταμίευση...



Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Γιουνκέρ για το περιεχόμενο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Σχεδίου. Ο επικεφαλής του Eurogroup επισήμανε ότι «θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση» ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις σχετικές αποφάσεις στις επόμενες συνεδριάσεις του Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Ιουνίου.

Παράλληλα, ο κ. Γιουνκέρ, υπογράμμισε ότι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα βοήθεια προς τη χώρα, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι «πρόθυμη» να θεσπίσει ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει ήδη πολλά και θα πετύχει πολύ περισσότερα στο μέλλον.

Την ίδια στιγμή, θετική έκβαση είχαν οι συνομιλίες υπουργείου Οικονομικών και τρόικας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Στις αρχές Ιουλίου, αναμένεται να δοθεί το «πράσινο» φως για την εκταμίευση, όπως σημείωσε μεταξύ άλλων η τρόικα σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η στρατηγική που συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει τη σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων.

Παράλληλα, η σύμφωνα με την τρόικα, θα πρέπει να βελτιωθεί η λειτουργία της αγοράς εργασίας. Δηλαδή θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρων για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Από πλευράς εσόδων, η κυβέρνηση θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές, θα αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, ενώ θα πρέπει να επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις με στόχο έσοδα 50 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: