Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ο Βενιζέλος "άδειασε" τον πρώην Τσάρο στην Τρόικα


Σε συμφωνία, που δεν απέχει πολύ από την αρχική μορφή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, φέρεται να κατέληξε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, μετά τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν, ότι ο υπουργός δε θα μεταβεί τελικά στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής...



Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το “Βήμα” (23/06), λεπτομέρειες μόνο απομένουν για την οριστική συμφωνία, ενώ αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την κατάθεση του Εφαρμοστικού Νόμου, που θα γίνει την Παρασκευή (24/06).

Χωρίς να κάνει ονομαστική αναφορά στον τέως υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί ότι το πρώτο μνημόνιο δε λειτούργησε και ότι και οι διορθωτικές αλλαγές που πρότεινε στους βουλευτές ο κ.Παπακωνσταντίνου δεν είχαν συμφωνηθεί με την Τρόικα.

Ακόμη, είπε ότι δέχτηκε μεγάλη πίεση από την Τρόικα για ορισμένα μέτρα, όπως είναι η εξίσωση του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης και ότι ο ίδιος προσπάθησε να διαπραγματευτεί σκληρά.

Ο κ. Βενιζέλος διέκοψε την παρουσία του στη συνεδρίαση του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ και είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, πριν επιστρέψει για νέα συνάντηση με τους κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Σημειώνεται πως την Παρασκευή (24/06), θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλης τη Δευτέρα και την Τρίτη (27 και 28 Ιουνίου), οπότε και θα αρχίσει στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση του Εφαρμοστικού Νόμου, ο οποίος θα πρέπει να ψηφιστεί έως τις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους βουλευτές για ορισμένες αλλαγές, όπως αυτή που αφορά το αφορολόγητο όριο, το οποίο θα μειωθεί στις 8000 ευρώ. Από την μείωση θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, οι νέοι έως 30 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Για την έκτακτη εισφορά εκτός από τους συντελεστές από 1% έως 4%, ενώ προστίθεται νέα κλίμακα έκτακτης εισφοράς 5% για όσους ασκούν δημόσια διοίκηση και για τους βουλευτές.

Διατηρείται το αφορολόγητο των 200.000 ευρώ κατ' άτομο για την ακίνητη περιουσία, ενώ δεν θα μπεί το τέλος "1 ευρώ ανά τετραγωνικό", στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αυξηθεί κατά 5% και η εξομοίωση της τιμής με εκείνη του πετρελαίου κίνησης θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2013.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ζητά την επιστροφή αρχικών ρυθμίσεων του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου, υποστηρίζοντας ότι τα ισοδύναμα μέτρα που έχουν προταθεί δεν θα αποδώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: