Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ανατροπή στο δάνειο της Ελλάδας


Τρία πράγματα πρέπει να κρατήσουμε από την συνεδρίαση θρίλερ των Eυρωπαίων που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Λουξεμβούργο.

1.Πλέον η πέμπτη δόση των 12 δισ. ευρώ, το νέο δάνειο της Ελλάδας, πάνω από 100 δισ. ευρώ και η πρόσθετη βοήθεια 50 δισ. ευρώ (κοινοτικά κονδύλια χωρίς να συμπληρώνουμε με εθνικούς πόρους) συζητούνται ως ενιαίο πακέτο,...μεταξύ κυβέρνησης και Ε.Ε. και τίποτα δεν θεωρείται πλέον δεδομένο.

2. Για να συζητήσουν οι Eυρωπαίοι το νέο συνολικό πακέτο της Ελλάδας θα πρέπει να ψηφιστεί από την Βουλή το Μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης και μάλιστα με ευρεία πολιτική συναίνεση.

3. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, έως τέλη Ιουνίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου τον οποίο περιμέναμε να δούμε αυτήν την εβδομάδα. Προφανώς καθυστερεί γιατί θα εξειδικεύει τα νέα σκληρά μετρά 6,4 δισ. ευρώ για φέτος και 28,3 δισ. ευρώ έως το 2015, ενώ πρέπει να βάλει την σφραγίδα της και η τρόικα που καταφθάνει αύριο βράδυ στην Αθήνα.

Όλα πάντως θα παιχτούν πιθανότατα έως τις 3 Ιουλίου, οπότε θα διεξαχθεί και νέο συμβούλιο Eurogroup, ειδικά για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: