Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

"Εξασφαλίσαμε την πέμπτη δόση του δανείου". Και μετά;

Στις πολύ σημαντικές, όπως τις χαρακτήρισε, αποφάσεις που πέτυχε η κυβέρνηση μετά από «δύσκολη συνεχή πολύμηνη διαπραγμάτευση» με τους Ευρωπαίους εταίρους εστίασε ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Εξασφαλίσαμε την πέμπτη δόση του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ για να μπορέσουμε να εγγυηθούμε την ομαλή λειτουργία του κράτους, την καταβολή των μισθών και των συντάξεων», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφέρθηκε επίσης στο νέο πρόγραμμα δανειοδότησης της χώρας, μια απόφαση, όπως είπε που συμβάλλει στη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας για τα επομενα χρόνια, έτσι ώστε να μην τελεί διαρκώς η χώρα «υπό το φόβο των αγορών».

Εξασφαλίσαμε μια περίοδο σταθερότητας από εξωτερικές πιέσεις για να μην έχουμε ανάγκη να εξαρτόμαστε από δάνειες δυνάμεις», πρόσθεσε.....

Όπως διευκρίνισε μάλιστα, η νέα δανειοδότηση μπορεί να είναι ανάλογου ύψους με την προηγούμενη (110 δισ. ευρώ), ενώ οι όροι του νέου δανείου θα βασιστούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ο Πρωθυπουργός αξιολόγησε ως ένα ακόμη θετικό βήμα επιτάχυνση της χρηματοδότησης από τα ταμεία της Ε.Ε. και με την καλύτερη, όπως είπε, στόχευσή τους.

Πλέον, μπορούμε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται στα λόγια αλλά στην πράξη.

«Είμαστε συνεπείς στο νοικοκύρεμα της οικονομίας, αλλά πρέπει να εξασφαλίστεί και η αναπτυξιακή ανάκαμψη», παρατήρησε σχετικά.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, προχωρά η πρόταση για αυστηρά εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Αναφορικά με το Μεσοπρόθεσμο και τις σχετικές πιέσεις που ασκούνται από πλευράς Ε.Ε. ο κ. Παπανδρέου επισήμανε πως διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι όλοι αναγνωρίζουν στην Ελλάδα την κρισιμότητα της στιγμής.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θεωρεί ότι το πρόγραμμα θα ψηφιστεί, αρκέστηκε να πει ότι η χώρα έχει σταθεί όρθια, και ότι παρά τις δυσκολίες που αναγνώρισε ότι υφίσταται ο λαός, η κυβέρνηση έχει φέρει τη χώρα σε μια ασφαλή πορεία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

και μετα? παμε για την εκτη και βλεπουμε....