Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

96χρονη ομολόγησε τη δολοφονία "συνεργάτη των Ναζί" προ 65ετίας!!


Μια υπόθεση δολοφονίας, που απασχολούσε τις ολλανδικές Αρχές τα τελευταία 65 χρόνια, λύθηκε πρόσφατα, με την ομολογία μιας 96χρονης γυναίκας, που αποκάλυψε, πως το Μάρτιο του 1946 τράβηξε τη σκανδάλη και δολοφόνησε χωρίς έλεος έναν άνδρα, γιατί υποψιαζόταν πως συνεργαζόταν με τους Ναζί...



Ο ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας, Felix Gulje, έπεσε νεκρός στο κατώφλι του σπιτιού του, από τα πυρά αγνώστου, που άδειασε με μίσος το όπλο πάνω του.

Παρά τις εκτεταμένες έρευνες των Αρχών, από τις οποίες προέκυψαν πολλοί ύποπτοι, ο πραγματικός δολοφόνος, κατάφερνε να διαφεύγει της σύλληψης, αλλά και να εξελίσσεται κοινωνικά, καθώς μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε και με τα κοινά.

Και θα εξακολουθούσε να διαφεύγει ακόμη και σήμερα, περισσότερο από 6 δεκαετίες μετά τη δολοφονία, αν δεν έπαιρνε την απόφαση, να αποκαλύψει ο ίδιος την εγκληματική του πράξη.

Ο δήμαρχος της πόλης Leiden, Henri Lenferink, πήρε στα χέρια του ένα γράμμα, από μία 96χρονη σήμερα γυναίκα, που ομολογούσε, πως ήταν εκείνη που τράβηξε τη σκανδάλη, άδικα, καθώς πίστευε πως το θύμα συνεργαζόταν με τους Ναζί.

Όπως ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους, το γράμμα εστάλη τον περασμένο Ιανουάριο και έκτοτε, συναντήθηκε με την ηλικιωμένη γυναίκα, που ονομάζεται Atie Ridder-Visser, δύο φορές, για να εξακριβώσει, κατά πόσο η ιστορία της είναι πραγματική.

Όπως περιέγραφε στο γράμμα της, τη νύχτα της 1ης Μαρτίου του 1946, πήγε στο σπίτι του θύματος και χτύπησε την πόρτα.

Όταν της άνοιξε η σύζυγός του, η Visser είπε πως είχε να του παραδώσει προσωπικά ένα γράμμα...

...Κι όταν εκείνος βγήκε στην πόρτα, τον πυροβόλησε πολλές φορές στο στήθος. Την τελευταία του πνοή την άφησε στο ασθενοφόρο, που τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

Η Visser ήταν μέλος της Αντίστασης κατά την περίοδο 1940 – 1945, ενώ φήμες και αναφορές του Τύπου ήθελαν τον Gulje να συνεργάζεται με τους Ναζί.

Η εταιρεία του θύματος αναλάμβανε πράγματι έργα για Γερμανούς και οργανισμούς, που προϋπήρχαν των Ναζί.Μετά το τέλος του πολέμου, συνελήφθη, ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων για την ενοχή του.

Μετά το θάνατό του ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι στην πραγματικότητα, περιέθαλπε Εβραίους και τις οικογένειές τους κατά την περίοδο του πολέμου, ενώ τους έδινε και χρήματα για να ζουν.

Ο δήμαρχος Lenferink δήλωσε πως η 96χρονη ήταν υπεράνω υποψίας για τη δολοφονία.

“Η κα Ridder-Visser είναι μία πολύ ηλικιωμένη και εύθραυστη γυναίκα, που τα βγάζει πέρα μετά βίας και χρειάζεται βοήθεια”, δήλωσε ο παραλήπτης του γράμματος, υπογραμμίζοντας πως δε θα διωχθεί ποινικά.

Η ίδια, μετά την ομολογία της δολοφονίας, επισκέφτηκε τα εγγόνια του θύματος, για να τους εξηγήσει τους λόγους που την οδήγησαν στην πράξη της.

Το Leiden βρίσκεται 45 χιλιόμετρα δυτικά του Άμστερνταμ, όπου η οικογένεια της Άννας Φρανκ κρυβόταν από τις δυνάμεις κατοχής, μεταξύ 1942 και 1944.

Δεν υπάρχουν σχόλια: