Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Υπερψηφίστηκε με 155 "Ναι" και ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου


Μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση στη Βουλή, ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου, υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων με 155 "ναι", 136 "όχι" και 5 "παρόντες".

Επί της αρχής ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, και την ανεξάρτητη βουλευτή Έλσα Παπαδημητρίου, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία δήλωσε "παρών"...



Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ψήφισε “όχι” επί της αρχής, ενώ επί των άρθρων ψήφισε “ναι” σε 22 από 49 άρθρα και ειδικότερα αυτά που αφορούν αποκρατικοποιήσεις, περιστολές δαπανών και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.

Καταψήφισε δε, όλα τα φορολογικά και περιβαλλοντικά άρθρα.

Επίσης, ψηφίστηκαν τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τα επεισόδια της Τετάρτης (29/06) στην πλατεία Συντάγματος.

Να σημειωθεί πως το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, υπερψηφίστηκε από 155 βουλευτές, ενώ ο εφαρμοστικός νόμος εξειδικεύει τα μέτρα που προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο.

Η ψηφοφορία για τον εφαρμοστικό νόμο ήταν ονομαστική έπειτα από σχετικά αιτήματα του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ.

Η βουλευτής Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου ψήφισε “ναι” επί της αρχής, αλλά καταψήφισε τα άρθρα από 1 έως 9 και το 14.

Επίσης, άφησε αιχμές για τη διαδικασία λέγοντας ότι δεν της δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσει.

Ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος αποχώρησε την ώρα της ψηφοφορίας διαμαρτυρόμενος γιατί δεν είχε χρόνο να αναπτύξει τις απόψεις του σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο.

"Όχι" επί της αρχής ψήφισε η βουλευτής Αργολίδας Έλσα Παπαδημητρίου. Επί των άρθρων ψήφισε "όχι" στα άρθρα από 27 έως 36.

Απών ήταν ο Γιώργος Λιάνης από την ψηφοφορία και για τον εφαρμοστικό νόμο.

Απούσα ήταν και η Έλενα Ράπτη.

Νωρίτερα στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ανέφερε πως αν η κυβέρνηση ζητήσει την ψήφιση του Μνημονίου 2 από 180 βουλευτές, θα είναι σαν να οδηγεί τη χώρα σε εκλογές.

Πρόσθεσε ότι αν και η ΝΔ βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις, δέχθηκε να συμμετέχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η φράση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς έκανε αναφορά στα πρωτοφανή επεισόδια που εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη (29/06) στο κέντρο της Αθήνας κάνοντας λόγο για "περίεργες σκηνές που μυρίζουν κάτι χειρότερο από ανικανότητα, μυρίζουν παρακράτος".

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή.

"Αν δεν μπορείτε να ελεγξετε μικρές ομάδες ελάχιστων κουκουλοφόρων πώς θα ελέγξετε το έλλειμμα και το χρέος;" διερωτήθηκε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και κατέληξε πως "Είστε τελικά λίγοι πολύ λίγοι."

Απαντώντας στον κ. Σαμαρά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να κεφαλαιοποιήσει τις δημοσκοπήσεις.

Συμπλήρωσε πως "σήμερα ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε στη Βουλή με πολύ μεγάλη άνεση και αυτοπεποίθηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χθες ψηφίσαμε το μεσοπρόθεσμο και η χώρα υπάρχει σήμερα δημοσιονομικά, είναι αξιόπιστη και μπορεί να συνεχίσει η κυβέρνηση τη σκληρή διαπραγμάτευση για το μέλλον της χώρας μας"

Αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής ανέφερε ότι η Κερατέα ήταν η προθέρμανση για ό,τι ακολούθησε στο Σύνταγμα, προσθέτοντας ότι όλη την προηγούμενη περίοδο οι διαδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος ήταν φιλειρηνικές και δεν είχε γίνει καμία επιχείρηση από τα ΜΑΤ.

Απευθυνόμενη στον κ. Παπουτσή αναφορικά με τα επεισόδια στο Σύνταγμα, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είπε πως "Ή είστε αφελής ή συγκαλύπτετε".

"Από τύχη δεν θρηνούμε θύματα από τα επεισόδια της Τετάρτης (29/06)," δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εγκαλώντας τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή που δεν ανακοίνωσε ούτε μια κύρωση κατά αστυνομικών που άσκησαν βία χωρίς λόγο.

"Η γραμμή άμυνας περιφρούρησης της Βουλής φτάνει μέχρι του Μπαϊρακτάρη και το Θησείο;" αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: