Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Στοιχεία - σοκ για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Ευρώπη


Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να ξεκινήσει μία εκστρατεία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών και την βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας στην δίωξη των εγκληματιών, η οποία παρουσιάστηκε στην Ρώμη.

"Στην Ευρώπη, ένα παιδί στα πέντε είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης",...



δήλωσε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μοντ ντε Μποέρ Μπουκίτσιο, κατά την διάρκεια παρουσίασης της εκστρατείας που έχει τίτλο "Ένα στα Πέντε".

"Κάθε ημέρα, τα παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, συχνά από ανθρώπους που εμπιστεύονται: τους γονείς, τους δασκάλους ή από άλλες μορφές εξουσίας" σημείωσε.

Στόχος της εκστρατείας είναι να διδάξει στα παιδιά ηλικίας 4 έως 7 ετών τα δικαιώματά τους στο να καθορίζουν τα όρια και να καταγγέλλουν την κακοποίηση. Αποτελείται από μία σειρά τηλεοπτικών σποτ, ένα παιδικό βιβλίο, αφίσες και μία ιστοσελίδα (http://www.onnetouchepasici.org).

Στο τηλεοπτικό σποτ με κινούμενα σχέδια, βλέπουμε ένα μεγάλο χέρι να χαϊδεύει το κεφάλι ενός παιδιού, το οποίο όμως αντιδρά με οργή όταν το χέρι προσπαθεί να το αγγίξει κάτω από τα εσώρουχά του. Ο στόχος είναι να μάθουν τα παιδιά τον κανόνα: "Εμείς δεν αγγίζουμε εδώ".

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει επίσης ετοιμάσει έγγραφα για τους γονείς και τα σχολεία σχετικά με τους τρόπους πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης, με την προσεκτική επιλογή των εκπαιδευτικών και την μηδενική ανοχή σε τέτοια κρούσματα.

Η Μοντ ντε Μποέρ Μπουκίτσιο εξέφρασε ακόμη την ελπίδα της ότι αυτή η εκστρατεία θα εμπνεύσει χώρες σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίσουν το παγκόσμιο φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης και να διασφαλίσουν ότι τα διεθνή σύνορα δεν αποτελούν εμπόδιο για τη νομική δράση κατά των εγκληματιών.

Η νέα εκστρατεία ξεκινάει την ώρα που το ζήτημα της κακοποίησης ανηλίκων έχει βρεθεί στο προσκήνιο μετά από τις αποκαλύψεις των σκανδάλων παιδεραστίας που αφορούν καθολικούς ιερείς.

"Δεν θέλουμε να στιγματίσουμε την Καθολική Εκκλησία αλλά είναι αλήθεια ότι τα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα", πρόσθεσε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: