Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Ελλάδα - Τουρκία: 65 - 76



Η ευάλωτη άμυνα και η κραυγαλέα αστοχία στα τρίποντα κόστισε στην Εθνική μπάσκετ την ήττα από την Τουρκία (65-76) και, εκτός απροόπτου, την απώλεια της προνομιούχου πρώτης θέσης του ομίλου

Η αδυναμία που παρουσίασε η εθνική στην αντιμετώπιση του αντίπαλου πικ εν ρολ αποτέλεσε ισχυρό αβαντάζ για τους Τούρκους, οι οποίοι βρήκαν εύκολα καλάθια είτε από την περιφέρεια είτε από τη ρακέτα. Ο Ιλιασόβα ηγήθηκε της προσπάθειας των γειτόνων να ελέγξουν το τέμπο στο παρκέ και στο 12-18 είχε ήδη σκοράρει 10 προσωπικούς πόντους.

Μόλις όμως ο Φώτσης πέρασε στο ματς και η άμυνα δυνάμωσε, η Ελλάδα άρχισε να συμμαζεύει την κατάσταση. Από το 15-22 (που θα μπορούσε να είναι 18-22 από το εμπρόθεσμο τρίποντο του Διαμαντίδη που κακώς δεν μέτρησε) του 10' μέχρι το 25-27 στο 14:30 η επίσημη αγαπημένη άνοιξε το ρυθμό, βρήκε καλάθια στον αιφνιδιασμό με τον Περπέρογλου και έβαλε δύσκολα στους Τούρκους που χωρίς τους Ιλιάσοβα-Τούρκογλου ήταν μια διαφορετική, χωρίς προσωπικότητα, ομάδα.

Οι δυο τους δραστηριοποιήθηκαν εκ νέου, για να φέρουν τους γηπεδούχους στο 33-41, με επτά αναπάντητους πόντους, αλλά το κακό δεν παράγινε. Άλλωστε τα τρίποντα των Καϊμακόγλου και Σπανούλη ισορρόπησαν εκ νέου την κατάσταση (39-41 στο 20'). Βέβαια τα συγκεκριμένα σουτ δεν ήταν γιατρειά για την εθνική, αφού υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στην κυκλοφορία. Οι Τούρκοι ήταν διαβασμένοι στις πάσες προς την περιφέρεια μετά από διείσδυση, άπλωναν χέρια και δυσκόλευαν τις πάσες. Πάλι καλά που η άμυνα άντεξε και κράτησε το σκορ στα επίπεδα του 47-53 του 26'.

Πόσω όμως; Η ζώνη που επέλεξε ο Καζλάουσκας στο τελευταίο δίλεπτο του τρίτης περιόδου αποδείχθηκε καταστροφική, περιστροφές δεν υπήρξαν, οι Τούρκοι έφτασαν με χαρακτηριστική ευκολία στο καλάθι και η κατάσταση ξέφυγε επικίνδυνα (50-62 στο 29') σε μια κρίσιμη καμπή.

Υπό το φάσμα της ήττας η αυταπάρνηση στην άμυνα και το θράσος στην επίθεση ήταν μονόδρομος. Ούτε το ένα ούτε το άλλο χαρακτήρισαν το παιχνίδι μας. Η άμυνα έσπαγε σαν καρυδότσουφλο, επιθετικά πήγαμε σε πολλά σουτ από την περιφέρεια χωρίς τα ποσοστά να είναι ανάλογα. Την ίδια ώρα ο Ιλιασόβα εκτελούσε με μοναδική άνεση από τα 6μ25 (6/6) και ο Ασίκ κάρφωνε -για πολλοστή φορά- για το 54-72! Το ότι η εθνική, με την πίεση στην χαλαρότητα των Τούρκων, μείωσε 65-73 ήταν μία τόνωση στην πληγωμένη αυτοπεποίθησή της. Τίποτα παραπάνω. Άλλωστε η μάχη χάθηκε, μαζί και η πρωτιά του γκρουπ. Εκτός κι αν έρθει ο κόσμος ανάποδα!

Τα δεκάλεπτα: 15-22, 39-41, 51-65, 65-76

Δεν υπάρχουν σχόλια: