Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Πέφτει πολιτική ταφόπλακα στην υπόθεση Siemens

Ως χάρτινος πύργος κατέρρευσε το οικοδόμημα περί κάθαρσης που επιχείρησε να στήσει το ΠΑΣΟΚ με βασικό «συστατικό» την υπόθεση της Siemens.

Εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», θα υλοποιηθεί η ειλημμένη κυβερνητική απόφαση να πέσει αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση, μετά τη δυσάρεστη έκπληξη που επιφύλαξαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι απέρριψαν τη σύσταση τριμελούς εισαγγελικού συμβουλίου για να γνωμοδοτήσει για τη νομική βάση των κατηγοριών, κρίνοντας οι ίδιοι εξ αρχής ως έωλο το κατηγορητήριο σε βάρος των Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη.

Ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αποσταλεί στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο από τους ιθύνοντες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της κυβερνητικής παράταξης επιστολή αναίρεσης της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Κάτι που θα σημάνει πρακτικά την άδοξη λήξη της διερεύνησης του σκανδάλου την οποία υπόσχονταν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση.....

Ετσι δεν θα γίνει και η συζήτηση που εκκρεμούσε στην Ολομέλεια του Σώματος επί της κατατεθειμένης πρότασης των 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ζητούσαν τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τους Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη, στους οποίους «κατέληξε» να χρεώνεται όλο το σκάνδαλο με τη γερμανική εταιρεία.

Καταλυτικό ρόλο στην απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να ρίξει τίτλους τέλους στην «επιχείρηση»-κάθαρση έπαιξε το γεγονός ότι στην πρόσφατη μυστική ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια για τη σύσταση του τριμελούς εισαγγελικού συμβουλίου, που θα γνωμοδοτούσε για τη βασιμότητα των αδικημάτων σε βάρος των «γαλάζιων» υπουργών, κυβερνητικοί βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση του κόμματός τους.

Προ του κινδύνου το σκηνικό να επαναληφθεί και στη μυστική ψηφοφορία που απαιτείται για τη σύσταση της προκαταρκτικής επικράτησε η άποψη μιας οπισθοχώρησης τώρα αντί ακόμα μιας κοινοβουλευτικής ήττας. Ωστόσο, κοινοβουλευτικά στελέχη της αντιπολίτευσης δεν απέκλειαν το άρον άρον κλείσιμο της διερεύνησης να συνδέεται με την εμπλοκή που υπήρξε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για την καταβολή αποζημιώσεων που επιδιώκει η κυβέρνηση με τη γερμανική εταιρεία. Η Siemens κατέθεσε αγωγή προκειμένου να μην καταβάλει τις αποζημιώσεις που διεκδικεί η ελληνική πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ στην πρότασή του παρέπεμπε για περαιτέρω διερεύνηση τους Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη με το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Δημοσίου.

Ο πρώτος κατηγορούνταν διότι ως πρώην υπουργός Οικονομικών δεν επόπτευε, ως όφειλε εκ της θέσεώς του, τις συμβάσεις στον ΟΤΕ, ενώ ο δεύτερος επειδή ως αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε παραλάβει τμήματα του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C-4Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: