Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Σιγή ιχθύος για την τηλεδιάσκεψη των G7

Η τηλεδιάσκεψη κάτω από τον πανικό τόσο της κατάστασης στην Ιταλία και Ισπανία όσο και υπό το βάρος της σκιάς της υποβάθμισης της Αμερικανικής οικονομίας πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος).

Η γαλλική προεδρία της ομάδας των επτά (G7) και οι άλλες χώρες-μέλη της τηρούσαν απόλυτη σιωπή τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή σχετικά με την τηλεφωνική συνδιάσκεψη για την κρίση χρέους και την κατάσταση στις χρηματαγορές που ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (ώρα Ελλάδας) η Ιταλία.....

Όταν υποβλήθηκαν σχετικά ερωτήματα από το Γαλλικό Πρακτορείο ούτε τα Ηλύσια Πεδία ούτε το υπουργείο Οικονομίας επιβεβαίωσαν ότι έγινε η τηλεφωνική συζήτηση, αν και πηγές του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών είχαν πει νωρίτερα ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην 01:00 με τη συμμετοχή υπουργών και συμβούλων τους.

"Δεν υπάρχει τίποτα"
Οι εκπρόσωποι του Φρανσουά Μπαρουέν, του γάλλου υπουργού Οικονομίας, παρέμειναν σιωπηλοί. Από την πλευρά της, η προεδρία της δημοκρατίας περιορίστηκε να αναφέρει ότι δεν θα εκδοθεί καμιά ανακοίνωση. "Δεν υπάρχει τίποτε", ανέφερε πηγή στα Ηλύσια Πεδία.

Η σιωπή ήταν απόλυτη και στις άλλες πρωτεύουσες. Στο Βερολίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει: "δεν έχω τίποτε να σας πω επ’ αυτού". Δεν υπήρξε οποιαδήποτε πληροφορία ούτε από την Ουάσινγκτον, ούτε από τις Βρυξέλλες. "Εξ όσων γνωρίζω, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έλαβε μέρος σε αυτή την τηλεφωνική συνδιάσκεψη", είπε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει καθεστώς παρατηρητή στην G7 (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία).

Πιέσεις για συντονισμένη αντίδραση
Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ομάδας, κυρίως οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, δέχονται πιέσεις ώστε να υπάρξει μια συντονισμένη αντίδραση από μέρους τους στη συνέχιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και στη χωρίς προηγούμενο υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, πριν από το άνοιγμα των αγορών, την Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: