Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Αιμοεπαγρύπναση για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Σε καραντίνα οι αιμοδότες

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας προχώρησε στη λήψη μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου με το αίμα μετά από αίτημα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας κήρυξε «πληγείσες περιοχές» την Ημαθία και την Αττική λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα σε ό,τι αφορά τη συλλογή και τη χορήγηση αίματος στους δύο νομούς.

Στην Αττική η ανησυχία είναι μεγάλη γιατί ο ιός ήρθε πολύ γρήγορα και εδώ γίνονται οι περισσότεροι έλεγχοι του αίματος. Έτσι συστάθηκε τριμελής επιτροπή με τους διευθυντές Αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου, του Τζάνειου και του ΝΙΜΤΣ για τον συντονισμό και την εφαρμογή των μέτρων.

Τα μέτρα αφορούν:....

- Εντατικοποίηση των ελέγχων. Το ΕΚΕΑ ζητεί να αρχίσει μοριακός έλεγχος του αίματος στο νομό Αττικής το ταχύτερο δυνατό. Σταδιακά, ο μοριακός έλεγχος θα επεκταθεί και στις μονάδες αίματος που συλλέγονται στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης).

- Απαγόρευση χρήσης του αίματος που έχει ήδη συλλεγεί. Κατ’ εξαίρεση, προτείνεται να γίνεται περιορισμένη χορήγηση των μονάδων αίματος που συνελέγησαν στο νομό Αττικής, το επίμαχο διάστημα, μόνο στα επείγοντα και μόνο στα μεταγγιζόμενα περιστατικά.

- Απαγόρευση χρήσης του πλάσματος που συγκεντρώθηκε μέχρι και τις 15 Ιουλίου

- «Καραντίνα» 28 ημερών για τους αιμοδότες που διαμένουν ή και επισκέφθηκαν αυτές τις περιοχές εμφάνισης κρουσμάτων (Αττική, Ημαθία, Λάρισα, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη) συμπεριλαμβανομένων και των «πολύτιμων» εθελοντών αιμοδοτών του στρατού που εξασφαλίζουν μεγάλο αριθμό μονάδων αίματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: