Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Έδιναν προνοιακά επιδόματα σε υγιείς και σύνταξη σε... νεκρούς!!

Ακόμα και σε 1.400 νεκρούς χορηγούνταν συντάξεις από το ΙΚΑ (!!!), με τις απώλειες να ξεπερνούν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο ευρώ για τον ασφαλιστικό φορέα. Παράλληλα, δεκάδες πολίτες σε όλη τη χώρα παίρνουν προνοιακά επιδόματα που δεν δικαιούνται, καθώς δηλώνουν άρρωστοι ή ανάπηροι ενώ είναι υγιείς και... βασιλεύουν.

Αυτό αποκαλύφθηκε και με τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα. Από τον έλεγχο των υπηρεσιών του ΙΚΑ σε ασφαλισμένους που έχουν γεννηθεί πριν το έτος 1920, αποκαλύφθηκαν χίλιες τετρακόσιες περιπτώσεις συνταξιούχων που... ενώ είχαν αποβιώσει, συνέχιζαν να... λαμβάνουν τις συντάξεις τους. Προφανώς κάποιοι συγγενείς τους φρόντισαν ποτέ να μην ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να μην χάνουν τα χρήματα. Όμως με αυτόν τον τρόπο επιβάρυναν κατά πολύ το ΙΚΑ, καθώς το συνολικό ποσό που έλαβαν πρόσωπα τα οποία δεν ήταν δικαιούχοι ανέρχονται στο ποσό του 1.882.282,17 ευρώ.....

Μετά τον εντοπισμό των περιπτώσεων αυτών, οι υπηρεσίες του Ιδρύματος διέκοψαν την καταβολή των συντάξεων και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες καταλογισμού των ποσών που εισπράχθηκαν παράνομα, τα οποία και προφανέστατα θα ζητηθούν πίσω! Επίσης, η διοίκηση του ΙΚΑ έχει ζητήσει από τα κατά τόπους υποκαταστήματα να μηνύσουν τα πρόσωπα που εισέπραξαν τις συντάξεις ώστε να κινηθούν και ποινικές διαδικασίες σε βάρος τους, ειδικά αν δεν επιστρέψουν άμεσα τα χρήματα που παρανόμως εισέπραξαν. Οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ συνεχίζονται, ενώ από την 1η Ιουλίου έχει ξεκινήσει και η υλοποίηση του μέτρου της ετήσιας απογραφής όλων των συνταξιούχων.



Την ίδια ώρα όμως, αποδεικνύεται ότι παράτυπα σε πολίτες συνεχίζουν να χορηγούνται και προνοιακά επιδόματα - «μαϊμού», ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που κάποιοι τα λαμβάνουν εις διπλούν από διαφορετικούς νομούς της χώρας, αν και δεν τα δικαιούνται καν! Είναι χαρακτηριστικό ότι την περιοχή της Λειβαδιάς εμφανίζεται να την «χτύπησε» επιδημία... άσθματος, όπως κατήγγειλε σχετικά ο υφυπουργός Πρόνοιας Μάρκος Μπόλαρης.



Ο υφυπουργός άφησε και αυτός ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστραφούν τα ποσά από εκείνους που καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα, εξαιρώντας μόνο όσους βρίσκονται αποδεδειγμένα σε άσχημη οικονομική κατάσταση (χωρίς ωστόσο αυτό να τους απαλλάσσει από τις ευθύνες τους). Αναφέρθηκε και στην γνωστή πλέον περίπτωση των νησιών του Ιονίου, όπου μέσα την πενταετία 2005 - 2010 τα περιστατικά… τυφλών στους οποίους εγκρίθηκε το σχετικό επίδομα εκτοξεύτηκαν.



Ο κ. Μπόλαρης ανακοίνωσε τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου (και) για τα προνοιακά επιδόματα, ενέργεια η οποία εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση 250 εκατομμυρίων ευρώ κατά το πρώτο έτος. Οι πολίτες που λαμβάνουν επίδομα θα πρέπει να αναφέρουν στο Μητρώο τα στοιχεία τους όπως είναι ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας, το ΑΜΚΑ και ο ΑΦM. «Μόνο με την καταγραφή θα κερδίσει το ελληνικό δημόσιο», δήλωσε ο κ. Μπόλαρης, που πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται με έμφαση σε 12 νομούς της χώρας που παρατηρούνται υψηλά ποσοστά καταβολής προνοιακών επιδομάτων. Πάντως, όπως επισήμανε και ο αρμόδιος υφυπουργός, οι εμπλεκόμενοι θα τιμωρούνται παραδειγματικά και μάλιστα όχι μόνο σε πειθαρχικό αλλά και σε ποινικό επίπεδο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: