Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

FT: Η Ελλάδα από την εντατική... στην ανάρρωση

Βρίθει δημοσιευμάτων ο γερμανικός Τύπος μία ημέρα μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες και τη συμφωνία για το 2ο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα.

«Ζήτω, ζούμε ακόμα» αναφέρει η γερμανική έκδοση των Financial Times, καθώς δεν υπήρξε η αλυσίδα των αρνητικών αντιδράσεων των αγορών, που πολλοί είχαν προαναγγείλει, επιπλέον μπορεί να χρεωθεί στην καγκελάριο Μέρκελ η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών ως επιτυχία, και η Ελλάδα θα πάρει σημαντικά κεφάλαια.

«Έτσι η άρρωστη χώρα περνάει από την εντατική στην ανάρρωση» σημειώνεται.

Παρόλα αυτά, υποστηρίζει η Financial Times, «ο πανηγυρισμός γίνεται με μισή καρδιά, διότι το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας δεν λύθηκε και το σύνολο των οφειλών δεν μειώνεται παρά ελάχιστα. Οι επενδυτές, θα αντιδράσουν προσωρινά με ανακούφιση, μέχρι τις επόμενες πιέσεις. Για την Ιταλία, για παράδειγμα δεν βρέθηκε καμία λύση»....

Το Spiegel αντίθετα μιλάει και για μια ήττα της Άγκελα Μέρκελ: «Οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν ένα δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα, ιδιώτες πιστωτές συμμετέχουν με ένα εντυπωσιακά μεγάλο ποσό. Η καγκελάριος όμως υπέστη και μια ήττα: η ευρωζώνη κάνει ένα ακόμα βήμα ώστε να μετατραπεί σε ένωση μεταφοράς κεφαλαίων».

Τέλος η Die Welt σημειώνει: «Στην πραγματικότητα όμως το ποτήρι είναι μισοάδειο. Σκοπός της συνόδου ήταν να μειώσει τους φόβους ότι η κρίση μπορεί να μεταδοθεί σε άλλες χώρες. Εάν κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί είναι αμφίβολο. Και το κακό, ότι η Ελλάδα από μόνη της δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, παραμένει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: