Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Atlantis: Προσγειώθηκε και περασε στην ιστορία

Στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα προσγειώθηκε το διαστημικό λεωφορείο Atlantis, το οποίο ολοκλήρωσε την 30χρονη ιστορία των διαστημικών λεωφορείων της NASA.

Το Atlantis και το τετραμελές πλήρωμά του επέστρεψαν από την αποστολή ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, η οποία διήρκησε 13 ημέρες και ήταν η τελευταία της μακράς ιστορίας των διαστημικών λεωφορείων της NASA.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News ο κυβερνήτης του Atlantis, το οποίο είναι επανδρωμένο με τέσσερις αστροναύτες, Κρις Φέργκιουσον, τόνισε πως η στιγμή θα είναι συγκινητική για όσους τα τελευταία τριάντα χρόνια αφιέρωσαν τη ζωή τους στο πρόγραμμα του διαστημικού λεωφορείου.

"Θα έχουμε πλήρη συναίσθηση της σημασίας αυτού του γεγονότος όταν οι τροχοί θα έχουν ακινητοποιηθεί στην πίστα", δήλωσε ο κυβερνήτης του διαστημικού λεωφορείου....

Το διαστημικό λεωφορείο στις τρεις δεκαετίες της παρουσίας του έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα, αλλά και δύο μεγάλες τραγωδίες: την έκρηξη του Challenger στις 28 Ιανουαρίου 1986 αμέσως μετά την εκτόξευσή του και την διάλυση του Columbia την 1η Φεβρουαρίου του 2003 κατά την επιστροφή του στην ατμόσφαιρα, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους δεκατέσσερις αστροναύτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: