Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Σε περιορισμένη χρεοκοπία η Ελλάδα από Fitch


Δεν πέρασαν λίγες ώρες από την ανακοίνωση του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας και οι οίκοι αξιολόγησης άρχισαν να χρεοκοπούν τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ο οίκος Fitch έθεσε την Ελλάδα σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας (Restricted Default). Τόνισε δε πως θα κάνει νέα αξιολόγηση όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών...



Παράλληλα, στην έκθεσή του επισημαίνει πως η σύνοδος της Ε.Ε. για την Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό και θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνης.

Yπογραμμίζει επίσης πως η νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα τεθεί στα χαμηλά επίπεδα της βαθμίδας και τονίζει ότι θα επαναθέσει αξιολογήσεις μετά-χρεοκοπίας στην Ελλάδα, όταν «θεραπευθεί» η πιστωτική χρεοκοπία.

Την ίδια στιγμή οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως μια πιθανή χρεοκοπία δε θα είχε τραγικές επιπτώσεις στις αγορές αφού θα γινόταν προσωρινά.

Και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης (Fitch, Standard & Poor's και Moody's) θεωρούν ότι όταν γίνει η ανταλλαγή, η μετακύλιση ή η επαναγορά από μέρους των ιδιωτών επενδυτών τότε η χώρα μας θα αναβαθμιστεί σε τριπλό C.

Ακόμη, η ΕΚΤ θα αποδέχεται ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες ομόλογα χωρών που έχουν υποβαθμιστεί στην κατηγορία της "επιλεκτικής χρεοκοπίας" από τους οίκους αξιολόγησης, εφόσον υπάρξουν επιπλέον εγγυήσεις, είπε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.

Ο ίδιος την περασμένη Τρίτη είχε πει πως μία λύση στην ελληνική κρίση χρέους θα μπορούσε να περιλαμβάνει το ενδεχόμενο της "επιλεκτικής χρεοκοπίας" χωρίς σοβαρές συνέπειες ενώ λίγο μετά είπε πως είναι σε "απόλυτη συμφωνία" με τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: