Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Έκτακτη σύσκεψη για την Ελλάδα συγκαλεί ο πρόεδρος της ΕΕ, πριν το Eurogroup

Έκτακτη σύσκεψη για το θέμα της Ελλάδας συγκάλεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, για αύριο (Δευτέρα) το πρωί και λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Eurogroup, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές στο Reuters.

Οι πληροφορίες που επικαλείται το Reuters αναφέρουν πως στη συνάντηση έχουν προσκληθεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Αντικείμενο της έκτακτης σύσκεψης είναι η εμπλοκή σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή ιδιωτών στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και τα αποτελέσματα των «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών που θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιουλίου και σκοπός του Χέρμαν Βαν Ρομπέι είναι να αποφασιστεί κοινή αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Από την πλευρά τους, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν ελληνικά ομόλογα ζητούν από το Eurogroup να άρει τις «κόκκινες» γραμμές στο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και ειδικά τον όρο εκείνο που προβλέπει ότι η όποια λύση δεν πρέπει να θεωρηθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως «επιλεκτική χρεοκοπία» ενώ σε αυτή την περίπτωση απαιτούν από την ΕΚΤ να ξεκαθαρίσει εάν θα δέχεται ως ενέχυρο για παροχή ρευστότητας στις τράπεζες τα ελληνικά ομόλογα.

Επιφυλακτικός εμφανίζεται την ίδια ώρα ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών, Άντερς Μποργκ, ο οποίος υποστηρίζει πως μόνη λύση είναι η ΕΕ να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: