Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Για παραπλάνηση κατηγορεί η αντιπολίτευση τον Βενιζέλο


Για απόκρυψη της αλήθειας και «πολιτική απάτη» πρώτου μεγέθους
κατηγορεί η αντιπολίτευση τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, μετά τη δημοσιοποίηση των νέων μέτρων, τα οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει και αφορούν μεταξύ άλλων σε απολύσεις στο Δημόσιο και εξίσωση μισθών με τον ιδιωτικό τομέα, λουκέτα-συγχωνεύσεις σε 76 ΔΕΚΟ, άμεσες αποκρατικοποιήσεις, απώλεια κυριαρχίας με την κάθοδο επιτηρητών της τρόικας...



Επίθεση στο υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για απόκρυψη της αλήθειας εξαπέλυσε η ΝΔ, δια του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Γιάννη Μιχελάκη, σημειώνοντας ότι ενώ ο κ. Βενιζέλος είχε δηλώσει ότι στο μνημόνιο δεν περιλαμβάνεται τίποτα που να μην έχει παρουσιαστεί στη Βουλή, στην 4η επικαιροποίησή του περιλαμβάνονται μέτρα και πολιτικές που δεν περικλείονται στο μεσοπρόθεσμο.

Ειδικότερα, ο Γ. Μιχελάκης ανέφερε ότι στη σελίδα 114 της Κομισιόν υπάρχει σαφής αναφορά για απολύσεις μετά από ένα έτος εφεδρείας, λέξη που απουσιάζει από το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο. Η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε το σχετικό άρθρο 37 του εφαρμοστικού νόμου και δήλωσε ότι διαφωνεί με την παράγραφο 7 που αφορά την επιλογή του πλεονάζοντος προσωπικού στις ΔΕΚΟ, σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. Επιπλέον ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι η ΝΔ διαφωνεί με τις απολύσεις και υποστηρίζει το θεσμό της εφεδρείας.

«Ο κ. Βενιζέλος πρέπει να έρθει στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις για την πρωτοφανή αυτή παραπλάνηση της Εθνικής Αντιπροσωπείας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ενώ σχετική δήλωση έκανε και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος Χρήστος Σταϊκούρας με συγκεκριμένα στοιχεία από την 4η επικαιροποίηση του Μνημονίου.

«Είναι ανεπίτρεπτο τέτοια εποχή να κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους: Όσο προστρέχουμε σε δανεικά, τόσο θα μας είναι πιο έντονες οι "θωπείες" τους…», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Λα.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι, σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως «Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, αποκαλύπτεται ότι το Μεσοπρόθεσμο δεν ήταν επαρκές ούτε ως "πάτος του βαρελιού". Η κυβέρνηση, που εκβίαζε για την ψήφισή του, έκρυβε επιμελώς από όλους ότι τρεις μέρες μετά, θα υπέγραφε κι άλλα μέτρα. Αν δεν είναι αυτό πολιτική απάτη πρώτου μεγέθους, τότε τι είναι;».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη τάχθηκε και πάλι υπέρ της εθνικής συνεννόησης ως μοναδική απάντηση στα γεγονότα που επέτρεψαν σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να κάνουν δηλώσεις που «προσβάλλουν την εθνική μας υπερηφάνεια».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας δήλωσε ότι «οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι, εάν φτάσαμε σήμερα να γίνονται τέτοιες δηλώσεις, αυτό οφείλεται σε δυο δυσάρεστες αλλά, δυστυχώς, απόλυτα υπαρκτές καταστάσεις». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «σχεδόν πλήρη ανικανότητα» να φέρει εις πέρας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι περιβάλλεται «από σχεδόν ολοκληρωτική αναξιοπιστία έναντι της Ευρώπης».

Βενιζέλος προς ΝΔ: Συγνώμη, αν αυτός είναι ο όρος για τη συναίνεση

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως «ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας ήταν μία πρόταση της ΝΔ που ενσωματώθηκε στον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπροθέσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής (ν.3686/2011). Αυτό που ισχύει άρα, είναι αυτό που συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή στο άρθρο 37 του παραπάνω νόμου, άρθρο που υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ με εξαίρεση την επίμαχη παράγραφο 7 που προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η Βουλή συνεπώς γνώριζε τα πάντα και τα κόμματα και οι βουλευτές τοποθετήθηκαν, μετά λόγου γνώσεως και επί των λεπτομερειών. Τις διατυπώσεις του μνημονίου που είναι ένα πολιτικό κείμενο, τις καθιστά νομική ρύθμιση ο νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «φαίνεται όμως ότι υπάρχει και ένα άλλο θέμα: τόσο ο γραμματέας, όσο και ο εκπρόσωπος της ΝΔ απαιτούν να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Σαμαρά γιατί «παραποίησα» την ομιλία του στη Βουλή ως προς τη στάση του κόμματος του σχετικά με το νέο πρόγραμμα, η διαπραγμάτευση του οποίου βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη. Ήδη, απαντώντας σε προηγούμενη ανακοίνωση του εκπροσώπου της ΝΔ την Παρασκευή, δήλωσα ότι αποδέχομαι ευχαρίστως την θετική ανάγνωση της τοποθέτησης του κ. Σαμαρά, δηλαδή αυτή που αφήνει ανοικτή την δυνατότητα να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση του νέου προγράμματος και να το υπερψηφίσει στη Βουλή».

Στην ανακοίνωσή του, ο υπουργός καταλήγει, σημειώνοντας πως «εάν για να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συναίνεση και συστράτευση και για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας τίθεται ως όρος από τη ΝΔ να ζητήσω συγνώμη από τον κ. Σαμαρά, τότε ζητώ συγνώμη, όχι μόνο μία αλλά χίλιες φορές».

«Δεν απαντά ο υπουργός», σχολιάζει η ΝΔ

«Καλέσαμε τον κ. Βενιζέλο να μας πει γιατί στη σελ. 114 της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει η λέξη "απολύσεις", ενώ αντίθετα στο άρθρο 37 του Εφαρμοστικού Νόμου δεν υπάρχει καμία αναφορά σε “απολύσεις”. Επ’ αυτού ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Βενιζέλος δεν απάντησε. Και επιμένουμε ότι πρέπει να έρθει στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις», απαντά στον υπουργό ο κ. Μιχελάκης.

Σε ό,τι αφορά τις «χίλιες συγνώμες», αναφέρει: «ας αντιληφθεί ότι τέτοια επικοινωνιακά παιχνίδια δεν πείθουν πια κανέναν. Προαπαιτούμενο της συναίνεσης είναι η αλλαγή της λανθασμένης πολιτικής και όχι η υποταγή στο λάθος, στην οποία έχουν εγκλωβιστεί ο ίδιος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βενιζέλος ας καταλάβει ότι εξαντλεί την αξιοπιστία του όταν, για τρίτη κατά σειρά φορά, επιμένει να παραποιεί τις θέσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας για "θετικές αναγνώσεις των δηλώσεων του κ. Σαμαρά"».

Δεν υπάρχουν σχόλια: