Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Με μάνικες οι φοιτητές έξω από το υπουργείο Παιδείας

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας κατά τη συγκέντρωση φοιτητών την Δευτέρα (11.07), με τα ΜΑΤ να προχωρούν σε χρήση χημικών. Ένας φοιτητής και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν. Αφορμή ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων για το σχέδιο αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση που προωθεί η Άννα Διαμαντοπούλου

Ένταση σημειώθηκε, έξω από το υπουργείο Παιδείας, λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Δευτέρας (11.07). Οι φοιτητές διαμαρτύρονταν για το νέο νομοσχέδιο, που αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ άνδρες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί έξω από το υπουργείο.

Οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές πέρασαν τα κάγκελα της εισόδου και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς, με τους οποίους συνεπλάκησαν, στην προσπάθειά τους να μπουν στο υπουργείο.

Επιχειρώντας να κρατήσουν μακριά τους αστυνομικούς, οι φοιτητές χρησιμοποίησαν μάνικα νερού, που ήταν συνδεδεμένη με βρύση στο προαύλιο του υπουργείου, για να εισπράξουν ως απάντηση δακρυγόνα. Τελικά, οι συγκεντρωμένοι νεαροί απωθήθηκαν έξω από την είσοδο του υπουργείου Παιδείας.....

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τραυματίστηκε ένας φοιτητής και ένας αστυνομικός.

"Κόκκινη γραμμή" το συμβούλιο

Λίγο νωρίτερα, είχαν αναχωρήσει οι πρυτάνεις από το γραφείο της υπουργού, με την οποία συζήτησαν για περισσότερο από τρεις ώρες.

Εφ΄όλης της ύλης και αναλυτικά κατ΄άρθρο, χαρακτήρισε τη συζήτηση με την κ. Διαμαντοπούλου ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κ. Γουγρουλιάνης.

Οι πρυτάνεις διευκρίνισαν ότι επιμένουν να ζητούν, το νέο συμβούλιο να μην έχει διοικητικό ρόλο, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, αλλά ελεγκτικό.

Επίσης, ο πρύτανης να εκλέγεται από το σύνολο των διδασκόντων και όχι από τα μέλη του συμβουλίου. Πάντως, οι πρυτάνεις θα συνεδριάσουν εκ νέου και θα συζητήσουν σε συνάρτηση με όσα ετέθησαν στην υπουργό.

Η κ. Διαμαντοπούλου, από την πλευρά της, τόνισε ότι το νομοσχέδιο τα αλλάζει όλα στα Πανεπιστήμια. "Αυτό θέλουμε και αυτό απαιτεί η κοινωνία", σημείωσε και πρόσθεσε ότι η συζήτηση με τους πρυτάνεις ήταν ευρύτατη και είχε ξεχωριστή σημασία.

"Ύστερα από συζήτηση κατ΄άρθρο σε πολλά σημαντικά σημεία περιμένω μετά και τις δικές τους διαβουλεύσεις, τις γραπτές προτάσεις τους για όλα τα άρθρα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις", τόνισε η υπουργός.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την επιμονή των πρυτάνεων στο συμβούλιο, το οποίο θεωρούν "κόκκινη γραμμή", η Άννα Διαμαντοπούλου είπε ότι "σε κάθε περίπτωση σε ένα τόσο μεγάλο νομοσχέδιο οι κόκκινες γραμμές δεν μπορεί να μπαίνουν σε διοικητικά θέματα. Είναι στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τις σπουδές και το μέλλον της χώρας".

Διαφωνούν ΠΑΣΠ ΤΕΙ- ΑΕΙ

Ο νέος πονοκέφαλος για την κα Διαμαντοπούλου είναι ότι δέχεται πυρά και εκ των έσω καθώς μετά την ΠΑΣΠ ΑΕΙ, τη διαφωνία της με το προτεινόμενο νομοσχέδιο εξέφρασε και η ΠΑΣΠ ΤΕΙ.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι σπουδαστές της κυβερνητικής παράταξης:

“Πιστεύουμε πως ο προτεινόμενος τρόπος διοίκησης των ΑΕΙ δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη ενός δημοκρατικού, συμμετοχικού και ανοιχτού τρόπου διοίκησης τους. Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ έχει προτείνει την καθολική ψηφοφορία του συνόλου των σπουδαστών με στάθμιση της συνολικής βαρύτητάς της ανάλογα με τη συμμετοχή των σπουδαστών σε αυτή. Διαμορφώνεται τεχνηέντως διάκριση μεταξύ των δύο ισότιμων τομέων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, του Πανεπιστημιακού και του Τεχνολογικού, καθώς οι σχολές των ΤΕΙ δεν έχουν τη δυνατότητα οργάνωσης διδακτορικών διατριβών.

Κρίνουμε ως λανθασμένη τη πρόταση που μιλά για κατάργηση των παραδοσιακών συγγραμμάτων από το 2014. Προφανώς και είναι θετική η ανάρτηση όλων των συγγραμμάτων στο διαδίκτυο και η δωρεάν διανομή των σημειώσεων σε κάθε σπουδαστή, αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί η διανομή συγγραμμάτων ανά μάθημα.”

Δεν υπάρχουν σχόλια: