Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

"Οι οίκοι αξιολόγησης σπρώχνουν χώρες στον γκρεμό"

Ακόμα και ο γενικός γραμματέας και επικεφαλής των οικονομολόγων του ΟΟΣΑ, Πιερ Κάρλο Παντοάν, παραδέχτηκε πως "οι οίκοι αξιολόγησης είναι σαν να σπρώχνουν οικονομικά ασθενέστερες χώρες στον γκρεμό, ενώ επιδεινώνουν την οικονομική κρίση."

Επιπλέον, ο Παντοάν, πρόσθεσε, σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, πως "τελευταία οι οίκοι αξιολόγησης επιβεβαίωσαν ότι είναι πολύ φιλοκυκλικοί. Παράγουν προφητείες που αυτοεκπληρώνονται."

"Δεν είναι αλήθεια ότι διαβιβάζουν πληροφορίες: εκφέρουν κρίσεις, επιφέροντας μια επιτάχυνση των τάσεων που ήδη υφίστανται. Είναι σαν να σπρώχνεις κάποιον που βρίσκεται στην άκρη ενός γκρεμού. Επιδεινώνουν την κρίση", συμπλήρωσε.....

Εξήγησε πως "οι χώρες χρειάζονται χρόνο, ώστε τα σχέδια εξυγίανσης (των δημόσιων οικονομικών τους) να παράξουν αποτελέσματα, οι οικονομίες να ξαναρχίσουν να αναπτύσσονται, τα επιτόκια να χαμηλώσουν. Οι αγορές αντιδρούν αντίθετα μέρα με τη μέρα, έχουν ένα στενό ορίζοντα και δεν φαίνεται να πιστεύουν στις πολιτικές αυτές."

Εμφανίστηκε πεπεισμένος πως "το ευρώ δεν βρίσκεται σε κίνδυνο" αλλά και πως "η κρίση θα επιλυθεί με μια ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών."

Δεν υπάρχουν σχόλια: