Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ελλάδα και Κύπρος κλαίει για τα δίδυμα αδέρφια

Η είδηση του χαμού των δίδυμων αδερφών από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Κύπρου σόκαρε όλο τον κόσμο. Το πιο συγκλονιστικό όμως είναι ότι τα δύο 19χρονια παιδιά αποφάσισαν να πάνε παρέα στο σημείο όπου φλέγονταν τα φονικά κοντέινερ. Οταν ο αξιωματικός τούς ανακοίνωσε ότι ο ένας θα πρέπει επιβιβαστεί στο βυτιοφόρο, τότε με μια φωνή άκουσε αυτή την απάντηση: « Θα πάμε μαζί!»

Τα δίδυμα αδέρφια, ο Χρήστος και ο Μίλτος Χριστοφόρου, που βρίσκονται στον μαύρο κατάλογο με τους δώδεκα νεκρούς από τη φονική έκρηξη στην Κύπρο, όπως ήρθαν μαζί στη ζωή, έτσι και «έφυγαν». Κανένας δεν κατάφερε να χωρίσει τα άτυχα παλικάρια ακόμη και στα τελευταία λεπτά της ζωής τους. Ούτε καν η εντολή του ανωτέρου τους στη μονάδα όπου υπηρετούσαν τη θητεία τους ως ναύτες δεν στάθηκε ικανή να διασπάσει τον ψυχικό τους δεσμό. Ετσι όταν ανακοινώθηκε στον έναν από τους δύο ότι πρέπει μέσα σε λίγα λεπτά να βρεθεί στο σημείο όπου βρίσκονταν τα εμπορευματοκιβώτια, τότε χωρίς σκέψη και ο άλλος προσφέρθηκε να τον ακολουθήσει. «Δεν θα πάει ο αδερφός μου μόνος του εκεί, θα πάω μαζί του να τον βοηθήσω», φέρεται να είπε στον μόνιμο αξιωματικό,....

Ξημερώματα Δευτέρας, ώρα 4.20, και η ναυτική μονάδα «Ευάγγελος Φλωράκης» στη Λεμεσό τυλίγεται στις φλόγες. Τα φονικά κοντέινερ έχουν αρχίσει ήδη το καταστροφικό τους έργο.

Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που τα δύο αδέρφια θα βρίσκονταν μαζί στο σημείο όπου ήταν η τσιμεντένια βάση με τα κοντέινερ, αφού υπηρεσιακά τούς είχε ανατεθεί να πηγαίνουν ώς εκεί σε καθημερινή βάση για τουλάχιστον τρεις φορές τη μέρα και να τα ψεκάζουν με νερό.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που η μητέρα τους, η κυρία Πόπη, τους είχε πει να προσέχουν ακόμα και την παραμικρή τους κίνηση κάθε φορά που πλησίαζαν. Λίγο προτού ανέβουν για τελευταίία φορά, όπως αποδείχτηκε, στο βυτιοφόρο ο Χρήστος και ο Μίλτος επικοινώνησαν ξανά μαζί της προκειμένου να την ενημερώσουν για τη φωτιά. «Να προσέχετε και ο Θεός να είναι κοντά σας» τους είπε, ενώ γεμάτη αγωνία περίμενε να της τηλεφωνήσουν ξανά και να την ενημερώσουν ότι όλα πήγαν καλά, κάτι που δεν συνέβη όμως ποτέ.

Οι δραματικές ώρες για τη χαροκαμένη μάνα άρχισαν να κυλούν από τη στιγμή που πληροφορήθηκε για την έκρηξη στο «Ευάγγελος Φλωράκης» και άρχισε να αναζητά τα παιδιά της.

Μάταια όμως, αφού εκείνα είχαν χάσει τη μάχη με τις φλόγες. Αμέσως με τον σύζυγό της πήγαν στο νοσοκομείο της Λεμεσού όπου είχαν μεταφερθεί οι δώδεκα νεκροί και οι εξήντα δύο τραυματίες της έκρηξης. Εκεί πληροφορήθηκε τον θάνατο τον παιδιών της, ενώ λίγες ώρες αργότερα έζησε τη χειρότερη στιγμή της ζωής, αφού κλήθηκε να αναγνωρίσει τα άψυχα σώματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: