Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011

Καύσωνας πλήττει την Ιταλία

Καύσωνας πλήττει το τελευταίο 48ωρο ολόκληρη την Ιταλία. Το θερμόμετρο άγγιξε τους 43 βαθμούς στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας, τους 38 στη Ρώμη (με πολύ υψηλό ποσοστό υγρασίας), τους 37 στην Τεργέστη, κοντά στα σύνορα με την Σλοβενία, όπως και στην Περούτζια της κεντρικής Ιταλίας.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους ηλικιωμένους και όσους υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους, μέχρι να αρχίσει να δύει ο ήλιος αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.....

Οι πολίτες προσπαθούν να προστατευθούν και να ανακουφιστούν από τη ζέστη όσο αποτελεσματικότερα μπορούν: όποιος δεν διαθέτει κλιματισμό στο σπίτι ή στο γραφείο, αυξάνει τις επισκέψεις του στα εμπορικά κέντρα ή προσπαθεί να επωφεληθεί από τη σκιά των δέντρων στα πάρκα των ιταλικών πόλεων, από το Μιλάνο μέχρι τη Ρώμη και τη Νάπολη.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η θερμοκρασία θα ξεπεράσει εντός της ημέρας το όριο επιφυλακής σε συνολικά 12 πόλεις της χώρας. Ανάμεσά τους είναι η Φλωρεντία, η Ρώμη και το Παλέρμο.

Πολλοί Ιταλοί δροσίζονται με μια φέτα καρπούζι και πεπόνι που πωλούνται σε κιόσκια σε διάφορες πλατείες των πόλεων, έναντι ενάμιση, συνήθως, ευρώ, ή επιλέγουν την Grattachecca, τριμμένο πάγο με σιρόπι φρούτων και ψιλοκομμένα κομμάτια λεμόνι -έχει δεκάδες παραλλαγές.

Από την Πέμπτη, πάντως, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας προβλέπει μείωση της θερμοκρασίας, με σειρά βροχοπτώσεων που θα εκδηλωθούν αρχικά στις περιφέρειες του ιταλικού βορρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: