Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ψεκασμοί σε Μακεδονία- Θράκη για τα μολυσμένα κουνούπια

Σε άμεση επανενεργοποίηση του μηχανισμού για τον ψεκασμό των κουνουπιών στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, προχώρησε το υπουργείο Υγείας με τη βοήθεια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μετά την ακύρωση που είχε προηγηθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην περιοχή.

Το φαινόμενο αυτό, που σχετίζεται με τον ιό του Νείλου, παρακολουθείται από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) το οποίο θα ενημερώνει, σε εβδομαδιαία βάση, τους φορείς που εμπλέκονται, μέσω της ιστοσελίδας www.keelpno.gr.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας αναφέρει σε ανακοίνωση του, ότι είχε έγκαιρα αποστείλει εγκυκλίους του προς όλες τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, τις Περιφέρειες και τους καλλικρατικούς δήμους της χώρας, σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, στις περιοχές ευθύνης τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2011, εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού, που αφορά την προστασία από τα κουνούπια.

Να σημειωθεί ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένων κουνουπιών. Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους, κατά τη διάρκεια της ιαιμίας, είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για τη μόλυνση των κουνουπιών....

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: