Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Οι άνθρωποι των πάγων έτρωγαν κατσίκια!

Κατσίκι είχε φάει ο μουμιοποιημένος άνθρωπος των πάγων, ο Έτσι, ο οποίος εντοπίστηκε πριν δύο δεκαετίες σε έναν παγετώνα μεταξύ της Αυστρίας και της Ιταλίας, σύμφωνα με συντηρητή του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Νότιο Τιρόλο.

Η μούμια υπολογίζεται πως ζούσε πριν 5.300 χρόνια και κατά την εξέταση οι ειδικοί εντόπισαν "ένα πολύ λιπαρό πολτό με ίχνη μυών" που τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το γεύμα του αποτελείτο από αγριοκάτσικο, σύμφωνα με τον Έντουαρντ Εγκάρτερ Φιγκλ.

Αυτό σημαίνει πως ο "Έτσι" έφαγε το τελευταίο του γεύμα 30-45 λεπτά πριν πεθάνει ενώ οι ειδικοί βρήκαν τερηδόνα στα δόντια του! Στην εξέταση της μούμιας συμμετείχαν πολλά ευρωπαϊκά ινστιτούτα από το Μπολζάνο της Ιταλίας, το Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, το Μαγδεμβούργο της Γερμανίας και το Μπορντό της Γαλλίας.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης θα ανακοινωθούν σε συνέδριο τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Υπενθυμίζεται πως η μούμια βρέθηκε το 1991 σε καλή κατάσταση. Μέχρι σήμερα οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Έτσι σκοτώθηκε σε κάποια σύγκρουση όταν ήταν 45 ετών, ότι είχε καστανά μάτια και θα φορούσε παπούτσι νούμερο 38 (αν ζούσε σήμερα).

Ακόμη, είχε ύψος 1,60 και βάρος 50 κιλά, ήταν δηλαδή αντιπροσωπευτικό δείγμα των ανθρώπων της εποχής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: