Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Βεστερβέλε: "Αδιανόητη η Ευρώπη χωρίς Ελλάδα"


"Πολύ στενός φίλος της Ελλάδας", "ενός από τα λίκνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού", χωρίς την οποία η ενωμένη Ευρώπη είναι αδιανόητη, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Γκίντο Βεστερβέλε, που συγχαίρει την ελληνική κυβέρνηση και την πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου, για την “τολμηρή” όπως τη χαρακτηρίζει, μεταρρυθμιστική πολιτική τους "Αναμένω να την υλοποιήσουν", συμπληρώνει...



Σε συνέντευξή του στο “Βήμα” (02/07), ο Γερμανός υπουργός εκθειάζει την κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου και τη “σοφία”, όπως λέει, που επέδειξε η πλειοψηφία της ελληνικής Βουλής ψηφίζοντας το Μεσοπρόθεσμο.

“Καλή ημέρα σε μια δύσκολη κατάσταση”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βεστερβέλε. “Η θετική απόφαση του Κοινοβουλίου δίνει την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να σταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας. Αλλά τώρα, που ξεπεράσαμε το βουνό, αρχίζουν οι δυσκολίες της πεδιάδας. Οι αποφάσεις της Βουλής είναι το ένα, η υλοποίησή τους το άλλο. Και αυτό το δεύτερο είναι που μετράει, αν θέλουμε να ισχυροποιήσουμε το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι και ιδιαίτερα την Ελλάδα”.

“Αυτός που διέρχεται σήμερα κρίση δεν είναι το ευρώ, ούτε η Ευρώπη, αλλά η πολιτική των χρεών ορισμένων χωρών-μελών. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να σταματήσει αυτή η πολιτική. Και αυτό πρέπει να γίνει με σύνεση. Δεν μπορεί να καταπολεμήσει κανείς το χρέος με νέα χρέη, αλλά μόνο με δημοσιονομική πειθαρχία και μεταρρυθμίσεις. Ενα νόμισμα είναι τόσο ισχυρό όσο και οι οικονομίες των χωρών οι οποίες το εκδίδουν”.

“Το καλό φάρμακο έχει τις πιο πολλές φορές πικρή γεύση. Κι αυτό το λέω ως φίλος”

“Είμαι πολύ στενός φίλος της Ελλάδας”, δηλώνει χαρακτηριστικά. “Μια από τις παλαιότερες φίλες μου είναι μια Ελληνίδα, ο καθηγητής στον οποίο έκανα τη διατριβή μου, ο δυστυχώς αποθανών Δημήτρης Τσάτσος, ήταν επίσης Ελληνας. Μου αρέσει η ελληνική κουλτούρα, η Αθήνα, οι άνθρωποί της.

Και ακριβώς γι΄ αυτό, λέω ως φίλος προς φίλους, το καλό φάρμακο έχει τις περισσότερες φορές πικρή γεύση. Αλλά μόνο έτσι είναι αποτελεσματικό. Συγχαίρω την ελληνική κυβέρνηση και την πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου για την τολμηρή μεταρρυθμιστική πολιτική τους και αναμένω ότι θα την υλοποιήσουν”.

Παράλληλα, ερωτηθείς γιατί δεν αναγνωρίζει στον κ. Σαμαρά το δικαίωμα της διαφορετικής γνώμης, δηλώνει, πως του το αναγνωρίζει πλήρως, αλλά έχει αφενός το δικαίωμα, να μην αποδεχθεί την άποψή του και αφετέρου την υποχρέωση, να προειδοποιεί για τους κινδύνους, που θα προκύψουν από τυχόν απόρριψη των μεταρρυθμίσεων.

“Η φωτιά δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με βενζίνη”

Ο δρόμος για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, κατά τον ίδιο, περνά από τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, την καλύτερη συγκομιδή των φόρων, και από μεταρρυθμίσεις, όπως η αποκρατικοποίηση.

“Η αποκρατικοποίηση θα πρέπει να γίνει φυσικά με έξυπνο τρόπο- τόσο αναφορικά με τον χρόνο όσο και με τα αντικείμενα που θα πουληθούν. Ωστόσο πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δείξει ότι αυτό είναι πραγματοποιήσιμο”.

“Με όλο το σεβασμό πρέπει να πω, ότι δεν ήταν η Επιτροπή, ή οι κυβερνήσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία που δημιούργησαν τα ελληνικά χρέη. Επιπλέον, θεωρώ πολύ επικίνδυνο να πιστεύει κανείς, ότι μπορεί να καταπολεμήσει τη φωτιά με βενζίνη, να περιορίσει δηλαδή τα χρέη του δημιουργώντας διαρκώς καινούρια”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

“Υπεροπτικές δηλώσεις Γερμανών για την Ελλάδα ήταν άτοπες”

Ερωτηθείς για τις ελληνογερμανικές πολιτικές σχέσεις, ο Γερμανός υπουργός δηλώνει:

“Συγχυσμένα πνεύματα υπάρχουν παντού. Οι επιγραφές σε ορισμένα ελληνικά πλακάτ κατά των Γερμανών άφησαν πικρή γεύση. Από αυτό δεν θα μπορούσε όμως να εξάγει κανείς, ότι έτσι σκέφτεται και η πλειοψηφία των Ελλήνων. Αλλά και αντιστρόφως: Ορισμένες υπεροπτικές δηλώσεις γερμανών πολιτικών για την Ελλάδα ήταν εντελώς άτοπες. Περισσότερα δεν θέλω να πω γι αυτό”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: