Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Με εγγυήσεις για τις τράπεζες μια επιλεκτική χρεοκοπία

Η επιλεκτική χρεοκοπία (selected default) για την Ελλάδα είναι πλέον προφανές ότι αποτελεί μέρος της λύσης η οποία έχει δρομολογηθεί προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής, μετά τις μαραθώνιες χτεσινοβραδινές συζητήσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιέγκερ δήλωσε νωρίτερα ότι η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι μια επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας είναι δυνατή, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση της κρίσης χρέους της χώρας.

Μιλώντας στην ολλανδική Βουλή, ο ντε Γέγκερ είπε ότι εξετάζεται ακόμα ένα ευρύ φάσμα επιλογών για το πώς οι τράπεζες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, περιλαμβανομένης της ανταλλαγής υφιστάμενων ομολόγων σε τιμή κάτω από την ονομαστική αξία τους, με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας....

«Η απαίτηση να αποφευχθεί μια επιλεκτική χρεοκοπία εγκαταλείφθηκε. Μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητάμε για το σχέδιο (συμμετοχής) των τραπεζών, που παραμένει εμπιστευτικό. Αλλά το σχέδιο έχει τις επιλογές που μόλις περιέγραψα, διάφορες επιλογές. Όμως θα οδηγήσει στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», είπε ο Ντε Γέγκερ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εισαγωγής τραπεζικού φόρου στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και ζήτησε “να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μια επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας, η οποία δεν μπορεί «να αποκλειστεί» ως ενδεχόμενο.

Με δεδομένο ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα γίνονται αποδεκτά στην ΕΚΤ προς εξασφάλιση ρευστότητας τα ομόλογα χώρας που έχει διαβαθμισθεί από τους οίκους αξιολόγησης σε καθεστώς χρεοκοπίας, οι ηγέτες της Ευρωζώνης αναζητούν τρόπους για να συνοδευθούν τα ελληνικά ομόλογα από εγγυήσεις, προφανώς μέσω του μηχανισμού EFSF, ώστε οι ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να έχουν ανοικτή γραμμή με την ΕΚΤ και να αποφευχθούν φαινόμενα έλλειψης ρευστότητας, εφόσον η χώρα υποβαθμιστεί σε selected default.

“Η περίοδος διάρκειας μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας πρέπει να είναι σύντομη” αναφέρει στο Bloomberg αρμόδιος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του ενόψει της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι παραμένει πάντα ανοικτή, σε περίπτωση μη αποφυγής της επιλεκτικής χρεοκοπίας, η ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: