Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Αντίθετοι οι Πρυτάνεις στο νόμο για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ


Ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ήταν στο επίκεντρο της 67ης Συνόδου των Πρυτάνεων, που ξεκίνησε σήμερα στην Αγριά Βόλου, με τους Πρυτάνεις των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας, να τον καταδικάζουν ως "ένα χαμηλής ακαδημαϊκής στάθμης νομοθέτημα".

Ενώ, καθηγητές και εργαζόμενοι στα ελληνικά πανεπιστήμια, που έκαναν παρέμβαση στην έναρξη της συνόδου διά των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών τους,...



ζήτησαν αναστολή της λειτουργίας των ιδρυμάτων, κρίνοντας ότι ο Νόμος είναι καταστροφικός και αλλάζει τη δομή των πανεπιστημίων, εισάγοντας επιχειρηματικά κριτήρια. Δυσμενώς εξάλλου, σχολιάστηκε και η απουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

"Για πρώτη φορά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι απούσα", σημείωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Στην Σύνοδο, στην οποία συμμετέχουν Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις και από τα 24 Πανεπιστήμια της χώρας, εκφράστηκε η αντίθεση στο σχέδιο νομού «που οδηγεί στη διάλυση του ελληνικού πανεπιστημίου».

«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αντιδράσει δυναμικότητα αν ισχύσουν τα όσα διέρρευσαν μέσω διαδικτύου», διεμήνυε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, κρίνοντας ότι με το νέο σχέδιο νόμου εισάγεται στα πανεπιστήμια ο κομματισμός ενώ σε ό,τι αφορά τις τριετούς διάρκειας σπουδές, σχολίασε ότι επιχειρείται η εφαρμογή ενός αποτυχημένου μοντέλου που ήδη αποσύρουν πανεπιστήμια της κεντρικής Ευρώπης.

«Έκθεση ιδεών» χαρακτήρισε εξάλλου το σχέδιο νόμου, ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε την Υπουργό Παιδείας ότι «φυγομαχεί».

Το νομοσχέδιο είναι πολύ κατώτερο των περιστάσεων, αποφάνθηκε. Αποτελεί ένα κείμενο- συρραφή, επιμέρους διατάξεων και προβλέψεων που δεν έχουν συνεκτικό ιστό, δεν υπάρχει εκπαιδευτικό όραμα, δεν υπάρχει εκπαιδευτικός στόχος που να υπηρετείται. Υπάρχει μια φανερή παντού διάθεση- πρόθεση κηδεμόνευσης και χειραγώγησης των Πανεπιστημίων από μη αιρετά διορισμένα, μικρά, ολιγομελή όργανα. Φοβάμαι, παρατήρησε, ότι θα υπάρξουν πολλά νομικά θέματα. Ενώ ανήγγειλε:« εμείς θα προσφύγουμε στα συνταγματικά δικαστήρια, διότι ανακύπτουν σαφή ζητήματα αντισυνταγματικότητας.» Οι εργασίες της Συνόδου, θα ολοκληρωθούν αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: