Έκκληση στις ελληνικές τράπεζες να ισχυροποιήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια με όλα τα δυνατά μέσα απηύθυνε ο Ζ.Κ.Τρισέ από τη Φρανκφούρτη, μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ.
«Οι τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν άμεσα την κεφαλαιακή τους βάση, και ιδιαίτερα αυτές που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές, κάνοντας πλήρη χρήση των κυβερνητικών μέτρων όπου είναι δυνατόν» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, εκφράζοντας την ενόχληση του ΔΣ της ΕΚΤ για το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα πρόοδος σε αυτό το θέμα.
Ταυτόχρονα έκανε έκκληση και στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να φέρουν αποτελέσματα στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, μειώνοντας τα ελλείμματα για να περάσει το μήνυμα της εμπιστοσύνης στις αγορές και το κοινό.....
Σε σχέση με το κατά πόσο τα μέτρα λιτότητας είναι ρεαλιστικά δεδομένων των αντιδράσεων στην Ελλάδα, ο κ. Τρισέ απάντησε ότι «αυτό έχει να κάνει με την σοφίας στις αποφάσεις των κυβερνώντων. Η απώλεια ανταγωνιστικότητας έφερε την κατάσταση σε αυτό το σημείο. Η κατάσταση πρέπει να διορθωθεί και θα διορθωθεί».
Ο κ. Τρισέ έφερε το παράδειγμα της Γερμανίας για να αποδείξει ότι τα μέτρα λιτότητας φέρνουν αποτέλεσμα και η «Γερμανία έχει σήμερα μικρότερη ανεργία από την περίοδο πριν από την Λέμαν Μπροδερς». «Όποιος κινηθεί έτσι θα έχει το όφελος».
Το Δ.Σ. αποφάσισε ότι θα συνεχίσει να δέχεται τα Πορτογαλικά ομόλογα, όπως έκανε και στην περίπτωση της Ελλάδας πριν ένα χρόνο, ο κ.Τρισέ όμως δεν απάντησε στο υποθετικό ερώτημα τι θα αποφασιστεί στην περίπτωση που τα ελληνικά ομόλογα περάσουν στην κατηγόρια του selectice default.
«Η θέση του ΔΣ της ΕΚΤ είναι σαφής: όχι επιλεκτική χρεοκοπία, όχι πιστωτικό γεγονός και αυτή είναι ακόμα και η θέση του Εurogroup, από ότι ξέρω», ανέφερε ο κ.Τρισέ σχολιάζοντας την δήλωση του Ολλανδού υπουργού οικονομικών Γ.ΝτεΚεες Γιάχερ, ότι «η εθελοντική συνεισφορά των ιδιωτών δεν είναι ρεαλιστική» και πρέπει να κινηθούμε προς την υποχρεωτική.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε μάλιστα ότι δεν πρέπει «να παρεκκλίνουμε από το δόγμα του ΔΝΤ, το παγκόσμιο οικονομικό δόγμα, διότι αν το κάνουμε θέτουμε σε κίνδυνο την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα»
«Τα haircuts δεν είναι στο παγκόσμιο οικονομικό δόγμα και η συμμετοχή των ιδιωτών δεν είναι μια κανονική κατάσταση».
«Εμείς λέμε όχι στη επιλεκτική χρεοκοπία, δεν παίρνουμε τις αποφάσεις, δεν υποκαθιστούμε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, αλλά αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των πράξεων τους».
Σε σχέση με τους οίκους αξιολόγησης, ερωτηθείς σχετικά ο κ.Τρισέ απάντησε ότι «πρέπει να αναλογιστούμε το ρόλο τους σε παγκόσμιο επίπεδο και να δούμε τον ρόλο τους σε σχέση με την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Υπάρχει μια προκλητικότητα στις κρίσεις των οίκων που δεν είναι και η καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ένα μικρό ολιγοπώλιο δεν είναι επιθυμητό. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα από μια μεγάλη αγορά οίκων που θα αναλύουν τις απόψεις τους και δεν θα επιβάλουν την υπερβολική τους επιρροή. Πάντως δεν υπάρχει εύκολη και απλή λύση. Η κατάσταση είναι περίπλοκη».
Απαντώντας στο ερώτημα για την μείωση της αξιοπιστίας της ΕΚΤ λόγω των «αμφιλεγόμενων της αποφάσεων» ο κ.Τρισέ απάντησε ότι «μια τράπεζα που εδώ και 12 χρόνια έχει πετύχει πρωτοφανή νομισματική σταθερότητα - κάτω του 2% πληθωρισμός για 12 χρόνια- επίδοση που δεν πέτυχε καμία τράπεζα τα τελευταία 50 χρόνια, δεν έχει να πάρει μαθήματα από κανέναν». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι: «δεν έχουμε τη φήμη ότι παίρνουμε ανώδυνες αποφάσεις. Ότι κάνουμε το κάνουμε για την σταθερότητα».
Αύξηση των επιτοκίων αποφάσισε η ΕΚΤ
Στη σημερινή συνεδρίαση του το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να αυξήσει το επιτόκιο για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος στο 1,50%.
Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα αυξηθεί στο 2,25% και το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,75%.
Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011
«Όχι» Τρισέ σε επιλεκτική χρεοκοπία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου