Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Οι συγκρούσεις της πλατείας με τη ματιά ξένων ανταποκριτών


Σοκαρισμένοι με την αστυνομική βία δηλώνουν οι περισσότεροι ξένοι ανταποκριτές που βρίσκονται στην Αθήνα για να καλύψουν τα γεγονότα.

Οι περισσότεροι τονίζουν ότι τους κάνει εντύπωση το γεγονός ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έκαναν και πολλά πράγματα για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όσους επιδίδονταν σε βανδαλισμούς, ενώ έκαναν αλόγιστη χρήση δακρυγόνων...



Όπως αναφέρει στο «Βήμα» ο Πέντρο Χεϊμπάιρου, εικονολήπτης της δημόσιας τηλεόρασης της Πορτογαλίας, «μου έκανε πολύ κακή εντύπωση η βία των αστυνομικών και η μεγάλη χρήση δακρυγόνων. Έχουμε καλύψει και άλλες ταραχές, όπου τουλάχιστον στην Ευρώπη, η αστυνομία χρησιμοποιεί περισσότερο μάνικες με νερό παρά δακρυγόνα. Κάποιες στιγμές δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε όχι μόνο στο Σύνταγμα, αλλά και σε δρόμους αρκετά μακριά». Ο Πέντρο Χεϊμπάιρου αναφέρει επίσης ότι εντυπωσιάστηκε όταν έβλεπε την Αστυνομία να παρακολουθεί τους νεαρούς να καταστρέφουν ό, τι έβρισκαν μπροστά τους και δεν έκανε τίποτα για να τους συλλάβει.

Από την πλευρά του ο Γκαμπριέλε Μικαλίτσι, φωτορεπόρτερ του περιοδικού των «New York Times», όχι μόνο βρέθηκε στην καρδιά των γεγονότων, αλλά και τραυματίστηκε από χτύπημα αστυνομικού. Όπως εξηγεί, «ήμουν στην πλατεία και μια ομάδα αναρχικών επιτέθηκε στα ΜΑΤ. Πλησίασα για να τραβήξω φωτογραφίες και όταν οι αναρχικοί απομακρύνθηκαν, βρέθηκα πολύ κοντά σε έναν αστυνομικό που ερχόταν κατά πάνω μου. Δεν έτρεξα να φύγω αλλά σήκωσα τα χέρια ψηλά και του είπα ότι είμαι δημοσιογράφος, δείχνοντας τη φωτογραφική μηχανή. Αυτό όμως δεν τον σταμάτησε και σήκωσε το κλομπ του να με χτυπήσει. Γύρισα να φύγω και τότε με χτύπησε στο κεφάλι. Στην αρχή ζαλίστηκα, περπάτησα λίγο και συνειδητοποίησα ότι έτρεχε πολύ αίμα από το κεφάλι μου. Με είδαν αρκετοί αστυνομικοί, αλλά δεν έκαναν τίποτε», αναφέρει ο φωτορεπόρτερ, συμπληρώνοντας πως η αίσθηση του από τα επεισόδια ήταν ότι οι αστυνομικοί είχαν τον έλεγχο της κατάστασης και συνεργάζονταν με τους αναρχικούς για να δημιουργήσουν μια εικόνα χάους».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

<< όπου τουλάχιστον στην Ευρώπη, η αστυνομία χρησιμοποιεί περισσότερο μάνικες με νερό παρά δακρυγόνα >>
Η χρηση του νερου, δεν αφηνει μιζες. Ενω οι προμηθειες δακρυγονων και οπλων τετοιων υλικων, ειναι επικερδης επιχειρηση.