Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Αύξηση αυτοκτονιών στην Ελλάδα κατά 17%!!

Η μεγαλύτερη αύξηση των αυτοκτονιών καταγράφεται στην Ελλάδα τη διετία 2007-2009, όπως προκύπτει από έρευνα Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων σε 10 χώρες της Ε.Ε.

Μελετώντας στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με στόχο την καταγραφή των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η αύξηση των αυτοκτονιών στην Ευρώπη οφείλεται στην χρηματοπιστωτική κρίση.

Σύμφωνα με τη μελέτη για τον πληθυσμό εργάσιμης ηλικίας μεταξύ 2007-2009, οι αυτοκτονίες στην Ευρώπη αυξήθηκαν στις 9 από τις 10 χώρες που μελετήθηκαν. Τα ποσοστά αυτοκτονιών μειώθηκαν μόνο στην Αυστρία, κάτι που αποδίδεται στη συγκριτικά μικρότερη έκθεση της χώρας στη χρηματοπιστωτική κρίση. Από τις χώρες με αύξηση αυτοκτονιών, η Φινλανδία είχε την μικρότερη άνοδο και η Ελλάδα την μεγαλύτερη με 17%. Η Βρετανία σημείωσε μία αύξηση 10% φθάνοντας τις 6,8 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους....

«Υπήρξε πλήρης αλλαγή σκηνικού. Πριν την κρίση οι αυτοκτονίες μειώνονταν. Μετά άρχισαν να αυξάνονται σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη στα οποία επικεντρώνεται η έρευνα. Σίγουρα, η αύξηση αυτή συνδέεται με την οικονομική κρίση», δήλωσε ο Ντέιβιντ Στάκλερ, ένας εκ των ερευνητών.

Οι αυτοκτονίες, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, δεν αποτελούν τη μοναδική αρνητική επίπτωση της κρίσης. Σε κίνδυνο βρίκεται και η υγεία των ανθρώπων, καθώς, όπως υποστηρίζουν, πιθανότατα θα αυξηθούν οι καρδιακές παθήσεις και τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου.

Οι ερευνητές κατέληξαν και σε ένα άλλο συμπέρασμα: η περιορισμένη χρήση αυτοκινήτου σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, επίσης λόγω της κρίσης, έχει οδηγήσει στη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων. Σε σχέση με το 2008, το 2009 σημειώθηκαν λιγότερα τροχαία δυστυχήματα στη Λιθουανία, την Ουγγαρία και την Ολλανδία.

Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται έπειτα από πρόσφατη μελέτη που παρουσίασε το BBC, βάσει της οποίας η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στην αύξηση κατά 40% των συνταγογραφήσεων για αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: