Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Der Spiegel: "Οι Έλληνες θα πάρουν τα χρήματα που χρειάζονται"


ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ!

"Οι Έλληνες χρειάζονται περισσότερα χρήματα - και θα τα πάρουν. Ωστόσο με τα μέχρι τώρα μέσα δεν μπορεί να εξυγιανθεί η χώρα, η οικονομία συρρικνώνεται και τα φιλόδοξα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων είναι ουτοπικά", υποστηρίζει το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα....



Το δημοσίευμα επικαλείται εκτιμήσεις ειδικών του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, και της τρόικας ότι το νέο πακέτο θα είναι «της τάξης άνω των 100 δισ., εάν η Ελλάδα το 2013 και το 2014 καταφύγει στην ξένη βοήθεια».


Όσο για την πίεση της Γερμανίας να συμπεριληφθούν και ιδιώτες επενδυτές καθώς και τράπεζες σε νέο πακέτο για την Ελλάδα γράφει ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια «δεν θα προέλθουν και πάλι αποκλειστικά από δημόσια ταμεία, αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον κύκλο των συνεργατών του».


Το δημοσίευμα διαπιστώνει αποτυχία στο στόχο μεταρρύθμισης του γιγαντιαίου κρατικού μηχανισμού της Ελλάδας και αναφέρεται στη ΔΕΗ και τον πρόεδρο του συνδικάτου ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκο Φωτόπουλο, «πρώην τροτσκιστή» που έχει στο γραφείο του αναρτημένα πόστερ των Τσε Γκουεβάρα, Μαρξ και Τρότσκι.


«Από το 1999 το συνδικάτο του παίρνει άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις του εργοδότη του άνω των 31,3 εκ. Ευρώ. 'Ακρως παρανοϊκό: Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια το συνδικάτο πήρε 115.000 ευρώ για διαδηλώσεις κατά του εργοδότη του - της κυβέρνησης και του προγράμματος περικοπών», γράφει το Spiegel.

Τα συνδικάτα στους κρατικούς οργανισμούς «παίρνουν θέση για να τρομάξουν τους ενδεχόμενους επενδυτές», λέει το ρεπορτάζ παραπέμποντας στον πρόεδρο του συνδικάτου Φωτόπουλο, που θέλει να κόψει το ρεύμα στους Έλληνες, αν η επιχείρηση πουληθεί όπως σχεδιάζεται. Ως προνομιακός «παράδεισος» αναφέρεται και η επιχείρηση «Ελληνικά Πετρέλαια», όπου «οι 2500 απασχολούμενοι παίρνουν 17,8 μισθούς, ενώ οδηγοί και θυρωροί έχουν εισόδημα 90.000 το χρόνο».

Αμφιβολίες διατυπώνονται για τις προοπτικές επιτυχίας των ιδιωτικοποιήσεων και εξαιτίας της υπερδιογκωμένης γραφειοκρατίας των ελληνικών υπηρεσιών. Την ίδια ώρα έχουν χαθεί πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας μέσα σε ένα χρόνο, ενώ οι ιδιωτικές καταθέσεις έχουν συρρικνωθεί κατά 31 δισ. ευρώ.

Στις «καλές σελίδες» της κρίσης, για τους τουρίστες τουλάχιστον, καταχωρείται η αύξηση του προσωπικού φύλαξης της Ακρόπολης που επέτρεψε την επιμήκυνση του ωραρίου επίσκεψης μέχρι τις 19:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια: