Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Κύμα μετανάστευσης φοιτητών στο εξωτερικό


Ολοένα και περισσότεροι νέοι επιλέγουν το εξωτερικό για τις σπουδές τους, παρά την οικονομική... κρίση που γονατίζει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Με τον περιορισμό των μετεγγραφών στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση πολλοί γονείς προτιμούν να στείλουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό παρά να επωμιστούν το περίπου ίσο οικονομικό βάρος για τις σπουδές, σε κάποια σχολή της επαρχίας...



Ο περιορισμός των μετεγγραφών, αλλά και οι φόβοι για αλλαγή του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις σχολών και τμημάτων είναι οι βασικοί λόγοι της αυξητικής τάσης που παρατηρείται. Ιδίως για τα πανεπιστήμια της Αγγλίας, υπάρχει ακόμη ένας πολύ σοβαρός λόγος: Τα δίδακτρα από το 2012 και μετά θα αυξηθούν σημαντικά, αφού η κυβέρνηση Συντηρητικών-Φιλελευθέρων περιέκοψε δραστικά τις πιστώσεις, οδηγώντας τα ιδρύματα σε αύξηση των διδάκτρων. Τώρα δηλαδή είναι η τελευταία ευκαιρία να πάει κάποιος σ' ένα από τα αγγλικά πανεπιστήμια, να εγγραφεί και να ολοκληρώσει τις σπουδές του με το παλαιό κόστος που δεν ξεπερνά τις 3.000 λίρες ετησίως.

Κάθε χρόνο στην Αγγλία, που είναι ο κύριος αποδέκτης φοιτητών από την Ελλάδα, μεταναστεύουν 15.000 έως 17.000 νέοι, είτε για προπτυχιακές είτε για μεταπτυχιακές σπουδές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: