Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Μήνυση κατά Πανάρετου από Ομοσπονδίες ΑΕΙ και ΤΕΙ


Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν οι Ομοσπονδίες των καθηγητών, των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, εναντίον του υφυπουργού Παιδείας, Γ. Πανάρετου, για την “επαναλαμβανόμενη και για πολλοστή φορά, ωμή παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στις εξελίξεις των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων και των μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ”...



Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ ΤΕΙ, τις επόμενες ημέρες, θα καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Αθηνών, με το σκεπτικό ότι “παρακρατούνται παρανόμως έως και οκτώ μήνες στα συρτάρια του υπουργείου οι αποφάσεις των Πρυτάνεων Πανεπιστημίων και Προέδρων ΤΕΙ προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για (ανοικτή) προκήρυξη της θέσεως των συναδέλφων στην επόμενη βαθμίδα”.

“Όταν πλέον ήλθαν οι απαντήσεις από τα υπουργεία Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης, στο σχετικό παρελκυστικό ερώτημα του υφυπουργού κ. Πανάρετου, οι οποίες επιβεβαίωναν το αυτονόητο, δηλαδή ότι οι εξελίξεις δεν υπάγονται σε αριθμητικούς περιορισμούς, ο υφυπουργός με επιστολή στις 2 Ιουνίου προέβη σε μια ακόμη σκόπιμη κίνηση κωλυσιεργίας για να "παγώσει" τις εξελίξεις στα ΑΕΙ” αναφέρουν.

Οι δυο Ομοσπονδίες τονίζουν ότι οι καθηγητές κάνουν στο ακέραιο το καθήκον τους “μέσα σε ένα άνυδρο οικονομικά και πολλάκις εχθρικό ακαδημαϊκά περιβάλλον” επισημαίνοντας ότι “σε εμάς έχει ουσιαστικά εφαρμοστεί το "πνεύμα του μνημονίου" τουλάχιστον μια εξαετία πριν την επίσημη εμφάνισή του”.

Αφήνουν δε σαφείς αιχμές κατά του κ. Πανάρετου αναφέροντας ότι “δεν διαθέτουν ισχυρές κομματικές πλάτες, δεν έχουν άτομα του στενού ή ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος για να τους προωθήσει, δεν αποφεύγουν να επιτελέσουν τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα, καταφεύγοντας σε κάποιες από τις κυρίαρχες φοιτητικές παρατάξεις του Ιδρύματός τους για την κάλυψη και υψηλή προστασία, δεν έχουν τοπικούς προστάτες”.

Παράλληλα, κάνουν λόγο για "αήθη και άδικη" μεταχείριση εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας, μεταχείριση που “δείχνει να είναι έντονα συμπλεγματική και να αγγίζει τα όρια μιας ακατανόητης εκδικητικότητας!”.

“Επειδή το τελευταίο διάστημα σωρεύεται πληθώρα ενεργειών από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες όχι μόνο δεν στηρίζουν το σύστημα της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά σε βάθος χρόνου οδηγούν ακόμα και στην αποδόμησή του:

1) δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε με όλα τα μέσα και προς κάθε κατεύθυνση, διαφυλάσσοντας όμως ως κόρην οφθαλμού αλλά και αναβαθμίζοντας συγχρόνως την ακαδημαϊκή λειτουργία των Ιδρυμάτων,

2) καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναλογιζόμενη την κρισιμότητα των καιρών για τη χώρα και το λαό της και τη στρατηγική σημασία της συμβολής του ακαδημαϊκού συστήματος για μια ορθολογική, ταχεία και σύγχρονη επάνοδο σε αναπτυξιακή τροχιά, να αρθεί επιτέλους στο ύψος που οι περιστάσεις απαιτούν και επιβάλλουν”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: