Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Τα ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία ζήτησε ο Βενιζέλος


Αποφασισμένος να επιβάλει φορολόγηση και να ελέγξει το “πόθεν έσχες” Ελλήνων καταθετών σε τράπεζες της Ελβετίας εμφανίζεται ο νέος Υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, που ζήτησε λίστες με τα ονόματά τους.

H Γενική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας έχει στενή συνεργασία με το ελβετικό, για την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την ανταλλαγή πληροφοριών,...



στο πλαίσιο των συμφωνιών της Ελβετίας, με τη Γερμανία και τη Βρετανία, ενώ και ο Έλληνας υπουργός έχει επικοινωνία με την Ελβετίδα ομόλογό του, Εβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ.

Το αρχικό πλαίσιο που τέθηκε στη διαπραγμάτευση προβλέπει ότι οι καταθέσεις θα φορολογούνται με ευθύνη των ελβετικών τραπεζών με βάση την αρχή της ανωνυμίας. Οι φόροι θα αποδίδονται στην Ελλάδα, η οποία θα ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα, και ονόματα καταθετών για τον έλεγχο “πόθεν έσχες” και διασταυρώσεις για το κατά πόσον έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί οι τόκοι.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, τη φορολόγηση στην Ελβετία, θα επιβληθεί ένας “φόρος βάσης” για τα ποσά των καταθέσεων και ένας ετήσιος φόρος για τα κέρδη από τις κάθε είδους τραπεζικές καταθέσεις. Τα ποσά θα συγκεντρώνονται στη διεύθυνση φορολογίας της Ελβετίας, η οποία θα τα αποδίδει στην Ελλάδα.

Οι μη φορολογούμενες καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες υπολογίζονται από παράγοντες του τραπεζικού κλάδου σε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Εάν επιβεβαιωθεί το ποσό αυτό, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας θα μπορούσε να αποδώσει περί τα 2 δισ. ευρώ κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της.

Σημειώνεται, ότι υπάρχει ήδη από το 2005 συμφωνία μεταξύ ελβετικών Αρχών και Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων στην Ελβετία, που
προβλέπει ότι οι τόκοι από τραπεζικά προϊόντα (εξαιρούνται οι τόκοι στους απλούς λογαριασμούς καταθέσεων) φορολογούνται στην πηγή με 20% (συντελεστής, που πρόκειται να αυξηθεί σε 35% από τον Ιούλιο).

Τα ποσά αυτά, παρακρατούνται και αποδίδονται στα κράτη, στα οποία ο καταθέτης έχει τη φορολογική κατοικία του. Με βάση αυτή την ευρωπαϊκή συμφωνία, η Ελλάδα έλαβε 15,8 εκατ. ελβετικά φράγκα το 2008 και 8 εκατ. το 2009 (με την σημερινή ισοτιμία 13,2 και 6,7 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

θελει να ξερει τα ονοματα τους γιατι δεν ειναι δυνατον να τους κλασει τα @ρχιδι@ και να μη ξερει τα ονομα τους..
λογικο ειναι καθε λογικος ανθρωπος αυτο θα εκανε...