Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Η τρόικα "ξεριζώνει" το Δημόσιο


Απολύσεις εδώ και τώρα σε όσες ΔΕΚΟ βάζουν λουκέτο απαιτεί από την κυβέρνηση η τρόικα ζητώντας μάλιστα και εγγυήσεις από την κυβέρνηση ότι θα παγώσει τις «μεσοβέζικες» λύσεις των μετατάξεων και της εθελουσίας εξόδου.

Η επιταγή της τρόικα είναι ξεκάθαρη: Για το πλεονάζον προσωπικό σε προβληματικές ΔΕΚΟ όπως...



είναι ο ΟΣΕ αλλά και οι εταιρίες συγκοινωνιών της Αττικής οι ελεγκτές από την Ε.Ε. το ΔΝΤ και την ΕΚΤ απέρριψαν η λύση των μετατάξεων δεν είναι λύση.

Κρίθηκε ως μέτρο ως αργό και αναποτελεσματικό. Και ως εκ τούτου οι ελεγκτές της τρόικα ήταν σαφείς στις εντολές τους ζητώντας μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων στην χώρα μας ζήτησαν άμεση μείωση του προσωπικού.

Παράλληλα κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν το αφορολόγητο από τις 12.000 ευρώ που είναι σήμερα να μειωθεί στις 8.000 ευρώ για τους μισθωτούς και στα 6.000 ευρώ ελεύθερους επαγγελματίες.

Μέσα στο καλοκαίρι το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να νομοθετήσει για μέτρα ύψους 3,8 δισ. ευρώ τα οποία εάν έχουν την αναμενόμενη απόδοση θα οδηγήσουν και στην μείωση του στόχου το ελλείμματος ως ποσοστού του ΑΕΠ στο 7,5% από 10,5% που ήταν το 2010 παρά την συνέχιση της ύφεσης και για το 2012.

Κυβέρνηση και τρόικα αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιβληθεί νέα έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας ενώ το αφορολόγητο όριο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα μειωθεί από τις 400.000 ευρώ στις 300.000 ευρώ.

Επίσης έρχεται ασφαλιστική εισφορά 3% υπέρ των ανέργων στις αποδοχές δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά που καταβάλουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι 1% και πλέον αυξάνεται στο 3%.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στους δημοσίους υπαλλήλους μειώνεται το κίνητρο απόδοσης. Σήμερα το κίνητρο απόδοσης κυμαίνεται από 57-100 ευρώ το μήνα και είναι πιθανό να ψαλιδιστεί στα 28 ως 50 ευρώ το μήνα.

Με άλλες ρυθμίσεις το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει:

- Να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των τεκμηρίων φορολόγησης των επιτηδευματιών, με στόχο 100 εκατ. ευρώ επιπλέον.

- Να προχωρήσει στις αλλαγές στον ΦΠΑ της εστίασης για τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον.

- Να εφαρμόσει πλήρως τον λεγόμενο «πράσινο φόρο» για 150 εκατ. ευρώ.

- Να προχωρήσει σε αύξηση κατά 10% των τελών κυκλοφορίας του 2012.

Σκληρές θα είναι οι αποφάσεις μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα επιπλέον του κανόνα της 1 πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις, ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: