Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Η ΕΕ δεν θα έπρεπε να ξεγράψει την πρωτεύουσα των Ελλήνων


Μεγάλο και σήμερα το ενδιαφέρον του γερμανικού τύπου κυρίως για την ελληνική οικονομία.

Εντούτοις η Süddeutsche Zeitung αφιερώνει το σημερινό της ‘σαλόνι’ στην εκρηκτική κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας. "Στη ζούγκλα", αυτός είναι ο τίτλος άρθρου στην Γερμανική εφημερίδα, η οποία σε ολοσέλιδο της κάνει αφιέρωμα στο κέντρο της Αθήνας...



περιγρφοντας την παρούσα κατάσταση . Στην πρώτη της σελίδα μάλιστα υπάρχει ένας υπέρτιτλος «Ένα είδος εμπόλεμης ζώνης - Επίσκεψη στην παλιά πόλη της Αθήνας».

Το ρεπορτάζ υπογράφει ο Κάι Στριτμάτερ, δίνοντας μια συνολική εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κέντρο της πρωτεύουσας. «Η Αθήνα καταρρέει. Το ιστορικό κέντρο είναι ένα είδος εμπόλεμης ζώνης, στο οποίο περιφέρονται μετανάστες, διαδηλωτές και αγχωμένοι αστυνομικοί. Η ΕΕ δεν θα έπρεπε όμως να ξεγράψει την πρωτεύουσα των Ελλήνων. Στο κάτω-κάτω εδώ γεννήθηκε η δημοκρατία. Και η Ευρώπη».

Έκτροπα στην Αθήνα
Το ρεπορτάζ ξεκινά περιγράφοντας κάποιες ειδυλλιακές ακόμα γωνιές της πόλης του Περικλή που έχουν εναπομείνει, ξεδιπλώνοντας σιγά-σιγά το κουβάρι των προβλημάτων: από τους ναρκομανείς που συγκεντρώνονται δίπλα από το Μουσείο μέχρι το παραεμπόριο, την άνοδο της ακροδεξιάς και τις μάχες με τις ακροαριστερές ομάδες. «Η Αθήνα λοιπόν. Μια πόλη πέντε εκατομμυρίων. Μια από τις πιο θαυμάσιες πόλεις της Ευρώπης. Μια πόλη που σου κόβει την ανάσα, μια πόλη που σε πιάνουν τα κλάματα όταν βλέπεις την παρακμή της».

«Επιτέλους ρεαλισμό στη συζήτηση για την Ελλάδα» ζητά με άρθρο του στις οικονομικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitungο ο Μάρτιν Βίσμαν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της J.P. Morgan και σημειώνει:

«Η πολιτική συζήτηση δεν θα πρέπει πλέον να στρέφεται στην απογοήτευση που επικρατεί λόγω της αποτυχίας της συμφωνίας του Μάαστριχτ. Θα πρέπει να επικεντρωθεί στο ότι ούτε το ΔΝΤ ούτε η περιφερειακή βοήθεια μπορούν βραχυπρόθεσμα να συμβάλουν στη γεφύρωση των μεγάλων διαφορών στην Ευρώπη. Η Γερμανία επωφελήθηκε πολύ τις τελευταίες δεκαετίες τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.

Τώρα θα πρέπει να υπάρξει η συζήτηση εάν η Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι ένα σημαντικό πολιτικό, πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο κινείται η χώρας μας, και εάν η Γερμανία είναι πρόθυμη μέσα σε αυτή την Ευρώπη να παίξει στο μέλλον ένα σημαντικό ρόλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: