Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Γερμανοί "Πράσινοι": Καμία προοπτική στην Ελλάδα χωρίς αναδιάρθρωση


Αναδιάρθρωση με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών ζητούν οι Πράσινοι της Γερμανίας Γερμανοί Πράσινοι:

«Αυτό απαιτείται για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους της χώρας», είπε ο εκπρόσωπος των Πρασίνων Γκέρχαρτ Σικ στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk. «Το βάρος του χρέους είναι τόσο μεγάλο, ώστε δεν υπάρχει καμία προοπτική...



εάν δεν μειωθεί αυτό το επίπεδο χρέους μέσω μιας αναδιάρθρωσης», ανέφερε.

Ο «Πράσινος» πολιτικός άσκησε κριτική στην γερμανική κυβέρνηση, γιατί δεν έθεσε εξαρχής το στόχο της αναδιάρθρωσης. Ταυτόχρονα, εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για εξυγίανση του προϋπολογισμού.

«Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει προχωρήσει τόσο σε εξυγίανση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», τόνισε ο κ.Σικ και προτείνει τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης τραπεζών, το οποίο θα στηρίξει εκείνες τις τράπεζες που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα εξαιτίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, «ώστε να μην προκληθούν νέες αναταραχές στις χρηματαγορές».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ εκτιμά ότι «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη».

«Δεν πρόκειται για το αν, αλλά για το πώς θα γίνει», δήλωσε ο Στάινμπρουκ. «Σε περίπτωση που η Αθήνα αποφασίσει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αναληφθεί σχετική γαλλογερμανική πρωτοβουλία», πρόσθεσε.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός, μιλώντας σε χθεσινοβραδινή εκδήλωση που διοργάνωσε στο Βερολίνο ίδρυμα της εφημερίδας Die Zeit, είπε ότι οι ιδιώτες πιστωτές, οι οποίοι χάρη στις υψηλές αποδόσεις κέρδισαν πολλά χρήματα με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν στη διάσωση της Ελλάδας. «Είναι απολύτως αναγκαίο», είπε ο κ Στάινμπρουκ.

Ταυτόχρονα εκτίμησε ότι δεν επαρκεί η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, αλλά ότι είναι αναγκαίο ένα είδος «Σχεδίου Μάρσαλ», ενώ πρότεινε και τη θέσπιση ευρωπαϊκού δικαίου για τις χρεοκοπίες τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: