Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Μνημόνιο ή... "Μνηνόνιο";


Το χθεσινό λάθος στον πρωτοσέλιδο τίτλο του "Εθνους" αποδεικνύει ότι το μνημόνιο, εκτός από δαίμονας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, εξελίσσεται και σε δαίμονα της τυπογραφίας.

Και κατά δαιμονική σύμ-πτωση σε όλες τις περιπτώσεις όπως και στο χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Εθνους» επικρατεί η εκδοχή ΜΝΗΝΟΝΙΟ Νομίσαμε ότι θα είχαμε γίνει διάσημοι από ένα λάθος...



Στον πρωτοσέλιδο τίτλο του χθεσινού "Εθνους" ο γνωστός δαίμων του τυπογραφείου έβαλε στόχο τη λέξη ΜΝΗΜΟΝΙΟ και την έκανε αγνώριστη. Τη μετέτρεψε σε ΜΝΗΝΟΝΙΟ. Τελικά μας είχαν προλάβει άλλοι και μάλιστα πολλοί. Ετσι χάθηκε η ευκαιρία. Το μνημόνιο εκτός από δαίμονας της κοινωνικής ζωής αναδεικνύεται, επίσης, σε αρχιδαίμονα του τυπογραφείου και της φωτοσύνθεσης. Αρκεί να πατήσει κανείς το πλήκτρο στη διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης Google και θα διαπιστώσει ότι τον τελευταίο χρόνο είναι δεκάδες οι τίτλοι με αναγραμματισμό του λήμματος μνημόνιο.

Και κατά... δαιμονική σύμπτωση σε όλες τις περιπτώσεις επικρατεί η εκδοχή ΜΝΗΝΟΝΙΟ. Στην επίσημη ιστοσελίδα της "Ελεύθερης Αττικής" (16 Οκτωβρίου 2010) γίνεται λόγος για την παρέμβαση του τότε υποψήφιου νομάρχη Αλέκου Αλαβάνου σε διεθνή διάσκεψη, που οργάνωσε το Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Δράσης.

Ο τίτλος: "Α. Αλαβάνος για το ΜΝΗΝΟΝΙΟ, στο Βήμα Διαλόγου". Δαίμονας και στο εκατοδόλαρο. Ενα άσπρο κενό που τυπώθηκε από λάθος το 2010 οδήγησε στην απόσυρση ολόκληρης παρτίδας Το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδωσε ανακοίνωση (3 Μαΐου 2010) του υπ. Περιβάλλοντος σχετικά με τη συνεργασία Ελλάδας - Κατάρ για αξιοποίηση φυσικού αερίου. Την τιτλοφόρησε: "ΜΝΗΝΟΝΙΟ συνεργασίας για φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπέγραψε η υπουργός ΠΕΚΑ με τον ομόλογο του Κατάρ".

Δεν είναι μόνο το μνημόνιο, που ως τυπογραφικό λάθος απασχόλησε αυτές τις ημέρες. Την ημέρα που στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε ο Μίκης Θεοδωράκης, υπήρξε ιστοσελίδα μεγάλης αθηναϊκής εφημερίδας που τον ανέφερε ως Μίκυ Θεοδωράκη.

Και πάλι με αναζήτηση στο Google μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας ότι δεν είναι ούτε ένας ούτε δύο αυτοί που γράφουν λάθος το όνομα του συνθέτη. Από την εποχή που εφευρέθηκε η τυπογραφία μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να βρεθεί το φάρμακο που θα εξολοθρεύσει αυτόν τον ενοχλητικό δαίμονα, στον οποίο φορτώνεται κάθε λάθος, μικρό ή μεγάλο.

Σε αυτόν αποδίδονται ανεμπόδιστα όλες οι αστοχίες συγγραφέων, μεταφραστών, τυπογράφων, φωτοστοιχειοθετών, σελιδοποιών, επιμελητών, ακόμα και διορθωτών. Στη σύγχρονη Ελλάδα όλες οι επαγγελματικές κατηγορίες συνήθως διαθέτουν προστάτη άγιο. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το εκδοτικό κύκλωμα είναι οι μόνοι που αντί για άγιο απέκτησαν προστάτη δαίμονα.

Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: