Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011

Έχουμε χρεοκοπήσει και δεν το ξέρουμε!

Έχουμε χρεοκοπήσει και δεν το ξέρουμε! Μετά το χθεσινό μπαράζ ξένων δημοσιευμάτων για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, νέα δημοσιεύματα επαναφέρουν σήμερα το θέμα.

Η πτώχευση είναι αναπόφευκτη, δήλωσε ο οικονομολόγος Στέφαν Χόμπουργκ στο περιοδικό Der Spiegel, εκτιμώντας ότι οι συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ολέθριες.

«Όταν πρόκειται για την Ελλάδα, η επίμαχη λέξη είναι ένα ταμπού για όλους τους ηγέτες και τους κορυφαίους υπουργούς των χωρών της Ε.Ε.», αναφέρει ο κ. Χόμπουργκ στο περιοδικό, ενώ δηλώνει ότι είναι ψέμα όταν λένε οι ευρωπαίοι ότι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να φτάσει σε αυτό το σημείο.Παρόμοια είναι και τα βρετανικά δημοσιεύματα, τα οποία «βλέπουν» ως συνέπεια της χρεοκοπίας της Ελλάδας την διάλυση της ευρωζώνης.«Η νομισματική ένωση δεν οδήγησε σε σύγκλιση, αλλά μάλλον ενίσχυσε τις διαφορές», αναφέρει η εφημερίδα Guardian, το οποίο προβλέπει ή διάλυση της ευρωζώνης ή δημιουργία μιας ευρωζώνης των «λίγων και ισχυρών». Tα περισσότερα δημοσιεύματα ζητούν από τον Ντέιβιντ Κάμερον να μην βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα.....

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι πρόκειται για μια «make or break» εβδομάδα «για τον Έλληνα πρωθυπουργό, που έχει γεννηθεί στην Αμερική, Γ. Παπανδρέου, καθώς προσπαθεί να περάσει τα νέα μέτρα λιτότητας την ώρα που γίνονται πανελλαδικές απεργίες και μαζικές διαδηλώσεις».

Το πρακτορείο Reuters γράφει ότι η Ελλάδα συζητά τα νέα μέτρα κάτω από την πίεση της Ευρώπης, ενώ αναφέρεται στις δηλώσεις Έλληνα υπουργού ο οποίος προειδοποιεί ότι μπορεί η Δευτέρα να είναι «καταστροφή» αν το κοινοβούλιο μπλοκάρει το Μεσοπρόθεσμο. Υπάρχουν βουλευτές του κυβερνώντος ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν, υπογραμμίζει ακόμα το πρακτορείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: