Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Το Πεκίνο υπόσχεται δάνειο σωτηρίας

Ο κινέζος Πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι θα στηρίξει όποια χώρα της ευρωζώνης δεν μπορεί να βγει στις αγορές

Σαφή στήριξη στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με προβλήματα και ιδιαίτερα στην Ελλάδα που βρίσκεται στη δυσκολότερη θέση από όλους προσφέρει η Κίνα. Ο Πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο - που ξεκίνησε ευρωπαϊκή περιοδεία από την Ουγγαρία, χτες έφτασε στη Βρετανία και αύριο θα πάει στη Γερμανία - είπε από το Λόνγκμπριτζ της Βρετανίας ότι η Κίνα θα δανείσει χρήματα σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα που έχει πρόβλημα να βγει στις αγορές. Αυτό μπορεί να γίνει με την αγορά κρατικών ομολόγων κάθε φορά που μια ευρωπαϊκή χώρα προχωρά σε ανάλογη έκδοση στις αγορές.

«Η Κίνα δεν έχει ενδιαφέρον να διατηρεί εμπορικό πλεόνασμα», συμπλήρωσε. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2010 οι Κινέζοι ήταν από τους πρώτους που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα και είχαν κάνει σχετικές επαφές με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου....

ΝΕΑ ΠΙΕΣΗ. Την ίδια στιγμή, οι Γερμανοί πιέζουν με κάθε τρόπο την Αθήνα για να ψηφιστούν τα νέα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής έκανε χθες στροφή 180 μοιρών απέναντι στην Ελλάδα, αφού λίγες μέρες μετά τις υποσχέσεις της Γερμανίας ότι το Βερολίνο δεν θα αφήσει τη χώρα μας να χρεοκοπήσει και ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος, προειδοποίησε ότι οι Γερμανοί ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο - ακόμη και για χρεοκοπία της Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό ο Σόιμπλε θέλει να δείξει ότι η βοήθεια δεν είναι δεδομένη.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο κυριακάτικο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας «Μπιλντ», ο Σόιμπλε χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου λέγοντας ότι εάν η ελληνική Βουλή δεν ψηφίσει τα νέα μέτρα, αυτό θα σημάνει και άρνηση της χορήγησης νέας βοήθειας στη χώρα μας. «Εάν το πακέτο (των νέων μέτρων) απορριφθεί, κάτι που βέβαια κανείς δεν περιμένει ότι θα γίνει, τότε δεν θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να χορηγήσουν το ΔΝΤ, η Ε.Ε. και οι χώρες της ευρωζώνης την επόμενη δόση βοήθειας», σύμφωνα με τον Σόιμπλε. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι το Βερολίνο κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει μια νέα κλιμάκωση της κρίσης, «αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: