Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

"Η Ελλάδα ξεπουλήθηκε" σε έκθεση Τέχνης


Σνθήματα έγραψαν άγνωστοι στο ελληνικό περίπτερο της Μπιενάλε Τέχνης στη Βενετία, με ιδιαίτερα προσβλητικό για τη χώρα μας περιεχόμενο καθώς λένε πως “η Ελλάδα ξεπουλήθηκε” και ότι “οι Έλληνες είναι πρόσφυγες.”

Τα συγκεκριμένα συνθήματα ήταν γραμμένα πάνω στην ξύλινη κατασκευή,...



που περιβάλλει το περίπτερο της ελληνικής συμμετοχής στη Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας και τα πρωτοαντίκρισαν οι υπεύθυνοι, όταν πήγαν να ανοίξουν το περίπτερο.

Άγνωστοι είχαν καταφέρει να εισέλθουν στο εσωτερικό του περιπτέρου, παραβιάζοντας το λουκέτο της πλαϊνής πόρτας της ξύλινης εγκατάστασης.

Στη συνέχεια σκαρφάλωσαν με σκαλωσιά στο εσωτερικό του περιπτέρου, κι εκεί, στους τοίχους του, έγραψαν με μαύρο γραφίτη "Sold out" (η Ελλάδα ξεπουλήθηκε) και "οι Έλληνες είναι πρόσφυγες".

Ευτυχώς όμως η δημιουργία της γλύπτριας Διοχάντη, που εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Μπιενάλε της Βενετίας, δεν υπέστη ζημιές, καθώς προστατεύεται από την ξύλινη κατασκευή.

Για το γεγονός εκδόθηκε ανακοίνωση-καταδίκη από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.

"Η τέχνη είναι ένας κατ' εξοχήν χώρος ελευθέρας έκφρασης και αμφισβήτησης, η οποία όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παίρνει τη μορφή βιαιοπραγίας ή βανδαλισμών" αναφέρει το Υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: