Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Αναιρέθηκε καταδικαστική απόφαση για εμπόρους ναρκωτικών


Την 1η Δεκεμβρίου 2009 η Ελλάδα επικύρωσε τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Έκτοτε, κανείς δε μπορεί να δικαστεί για δεύτερη φορά για το ίδιο αδίκημα.

Με το σκεπτικό αυτό και ακολουθώντας την εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναίρεσε εφετειακή απόφαση με την οποία καταδικάστηκαν οι Ν.Κ. και Ν.Μ. σε κάθειρξη,...



για διαμετακόμιση 15 τόνων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, αφού προηγουμένως είχαν εκτίσει την ποινή τους στην Ιταλία για το ίδιο αδίκημα.

Ειδικότερα, οι 15 τόνοι κάνναβης φορτωθήκαν στο Πέραμα με προορισμό την Αδριατική θάλασσα, αλλά οι Κ. και Μ. συνελήφθησαν από τις ιταλικές αρχές στα στενά της Μεσσίνης κοντά στο λιμάνι Φιομιτσίνο της γείτονας χώρας.

Και οι δύο από το Εφετείο της Ρώμης καταδικάστηκαν σε κάθειρξη πέντε ετών και τεσσάρων μηνών για διαμετακόμιση και κατοχή 15 τόνων κάνναβης, από κοινού, με σκοπό την εμπορία κατ΄ επάγγελμα και συνήθεια, ενώ τους επιβλήθηκε και χρηματικό πρόστιμό 30.000 ευρώ.

Αφού εξέτισαν την ποινή τους στην Ιταλία καταδικάστηκαν για δεύτερη φορά στην Ελλάδα με ποινές κάθειρξης και πάλι για τα ίδια αδικήματα.

Όμως η Ποινική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την υπ΄ αριθμ. 2/2011 απόφασή της έκανε δεκτή την αίτηση των δύο που ζητούσαν να αναιρεθεί η εφετειακή καταδικαστική γι’ αυτούς απόφαση.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι μετά την επικύρωση από τη χώρα μας της Συνθήκης της Λισαβόνας, που έχει διακρατική ισχύ στη Ευρωπαϊκή Ένωση (νόμος 3671/2008) και η οποία τέθηκε σε εφαρμογή στην Ελλάδα την 1η Δεκεμβρίου 2009, ισχύει η αρχή «όχι δις για το ίδιο» (ne bis in idem). Δηλαδή δε μπορεί κανείς να δικαστεί για δεύτερη φορά για το ίδιο αδίκημα.

Έτσι οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι σύμφωνα με την επίμαχη αρχή («όχι δις για το ίδιο») δε μπορούν οι εν λόγω δύο να ξαναδικαστούν στην χώρα μας για τα ίδια αδικήματα, αφού καταδικάστηκαν και εξέτισαν την ποινή τους στην Ιταλία. Και αυτό γιατί ισχύει η αμοιβαία αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ποινικό κολάσιμο των παράνομων πράξεων, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: