Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011

Επτά στους δέκα στηρίζουν τους "Αγανακτισμένους"

Θετική άποψη για το κίνημα των «Αγανακτισμένων» έχουν οι Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, που πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα του καθηγητή και προέδρου του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επαμεινώνδα Πανά.

Ο κυριότερος στόχος της μελέτης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ανάδειξη αντικειμενικών συμπερασμάτων, μετά την ανάλυση των απαντήσεων των ερωτηματολογίων, που θα αναδείξουν τη δυναμική που μπορεί να υποκρύπτει το κίνημα των «Αγανακτισμένων». Ακόμη, η μελέτη αυτή εντοπίζει εμμέσως τα αίτια της οικονομικής κρίσης, που προηγήθηκε και δεν αξιολογήθηκε, καθώς και το χάσμα μεταξύ των γενεών.

Σύμφωνα με την έρευνα, 67,9% των Ελλήνων δηλώνουν την ηθική τους συμπαράσταση προς το κίνημα των «Αγανακτισμένων». Ταυτόχρονα, οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι το κίνημα έχει την ηθική συμπαράσταση μεγάλης μερίδας των συμπολιτών τους. Οι ερωτηθέντες από 30 έως 44 χρόνων, είναι αυτοί οι οποίοι πιστεύουν περισσότερο ότι ο κόσμος είναι με το μέρος των «Αγανακτισμένων», ενώ όσο χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης έχουν οι ερωτηθέντες, τόσο πιθανότερο είναι εκείνοι να μην πιστεύουν ότι το κίνημα των «Αγανακτισμένων» έχει την ηθική συμπαράσταση της πλειοψηφίας.....

Στην πλειονότητά τους οι ερωτηθέντες αξιολογούν θετικά το κίνημα, σε ποσοστό 69,8%, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς ανέργους αξιολογούν πολύ θετικά το κίνημα των «Αγανακτισμένων».

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 6 στους 10 ερωτηθέντες συμφωνούν με τις ενέργειες του κινήματος, ενώ 8 στους 10 πιστεύουν ότι το κίνημα δείχνει τη δυσφορία μεγάλου ποσοστού πολιτών απέναντι σε όλα τα πολιτικά κόμματα.

Ποσοστό 71,8% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το κίνημα των «Αγανακτισμένων» είναι πιθανό να επηρεάσουν την κυβέρνηση, ή κάποιους πολιτικούς, έτσι ώστε να αναθεωρήσουν τη στάση τους, ενώ 6 στους 10 δεν πιστεύουν ότι το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είναι ικανό, με τη σημερινή του μορφή, να λύσει το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης. Το ίδιο ποσοστό δηλώνει απαισιόδοξο για το μέλλον της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: