Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011

"Στον αέρα" το ελληνικό ποδόσφαιρο

"Στον αέρα" τινάζεται το ελληνικό ποδόσφαιρο μετά τις προσαγωγές και τις συλλήψεις παραγόντων του ποδόσφαιρου για τα στημένα παιχνίδια το βράδυ της Τετάρτης. Τα ονόματα δεκαπέντε ατόμων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των "στημένων" αγώνων έδωσε στη δημοσιότητα η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου, μετά από ειδική διάταξη που εξέδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών, Ελένη Ράικου. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα δέκα άτομα που είχαν συλληφθεί από χθες το βράδυ, καθώς και άλλα πέντε άτομα για τα οποία έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, αλλά για τα οποία έχει παρέλθει η διαδικασία του αυτοφώρου. Μεταξύ των τελευταίων, περιλαμβάνεται ο "ισχυρός άνδρας" της Καβάλας, Μάκης Ψωμιάδης, καθώς και ο προπονητής Γιάννης Παπακώστας.

Τα 15 ονόματα που δημοσιοποίησαν οι δικαστικές αρχές είναι τα ακόλουθα: Αχιλλέας Μπέος, Γιώργος Τσακογιάνης, Νικόλαος Ζαμάνης, Βασίλειος Καρακούλιας, Ανδρέας Τζιμόπουλος, Δημήτρης Ζαβαντίας, Αθανάσιος Ντότσης, Νικόλαος Χάλκος, Νικόλαος Παντέλης, Σταύρος Ψωμιάδης (οι δέκα που έχουν συλληφθεί από χθες), Χρυσόστομος Ψωμιάδης, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Βασίλειος Γεωρτσιάκος, Μιχάλης Νικολόπουλος, Γιάννης Παπακώστας (οι πέντε για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης)....

Οι κατηγορίες τις οποίες απήγγειλε ο εισαγγελέας προϊστάμενος ποινικής δίωξης, Δημήτρης Πιέρος, είναι οι εξής:

- εγκληματική οργάνωση (κακούργημα)

- διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα)

- απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, με οφέλη και ζημίες άνω των 15.000 ευρώ (κακούργημα)

- εκβίαση με απειλή βλάβης και επαγγέλματος του εξαναγκαζόμενου κατ’ εξάκολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια (κακούργημα)

- νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα, συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση (κακούργημα)

- δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα

- παράνομο στοιχηματισμό κατ΄εξακολούθηση

- συμμετοχή σε παράνομο στοιχηματισμό κατ΄εξακλούθηση

- ηθική αυτουργία για δύο τελεσθείσες αξιόποινες πράξεις

- παράνομη οπλοκατοχή

Μετά την απαγγελία των κατηγοριών, η δικογραφία διαβιβάστηκε στον 9ο τακτικό ανακριτή που θα αναλάβει την κύρια ανάκριση. Στο πλαίσιο αυτής αναμένεται να κληθούν ακόμη 70 άτομα που φέρονται ως ύποπτα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, για τα οποία όμως δεν στοιχειοθετούνται κατηγορίες περί συμμετοχής στην εγκληματική οργάνωση, οπότε δεν συντρέχουν προϋποθέσεις να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Κατά την είσοδο του στον χώρο της Σχολής Ευελπίδων, ο παράγοντας του Ολυμπιακού Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, απάντησε ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τον λόγο της σύλληψης του, επαναλάμβανε τη φράση: «η φούσκα του ΠΑΣΟΚ, η φούσκα του ΠΑΣΟΚ».

Στο μεταξύ ο Αχ. Μπέος ζήτησε τη μεταφορά του σε νοσοκομείο καθώς ένοιωσε αδιαθεσία. Ζήτησε να εξεταστεί από γιατρό σε νοσοκομείο των Αθηνών του, ωστόσο το αίτημά του δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής δεκτό.

Την ίδια ώρα, ο παράγοντας της Ηλιούπολης, Γιώργος Τσακογιάννης, επιτίθετο φραστικώς τον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναχαϊκή, δικηγόρο Αλέξη Κούγια, λέγοντας «για τον Κούγια είμαστε εδώ...».

Όπως αναφέρει το Βήμα, εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είναι επίσης ένας πρόεδρος μεγάλης ΠΑΕ, ένας εν ενεργεία διεθνής ποδοσφαιριστής. Ακόμη μέσω του κοριού της ΕΥΠ «πιάστηκε» εν ενεργεία μπασκετμπολίστας να συνομιλεί για απαγορευμένες ουσίες με έναν εκ των δέκα συλληφθέντων!

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο μεγαλοπαράγοντας φέρεται να συζητά με έναν πρώην πρόεδρο επίσημης αρχής του ποδοσφαίρου για την «προστασία» διαιτητή που σφύριξε σε μεγάλο ντέρμπι. Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος επίσημης αρχής κατηγορείται για σειρά στημένων αγώνων. Επίσης, διεθνής ποδοσφαιριστής φέρεται να στοιχηματίζει μεγάλα ποσά σε αγώνες αλλά και να σχετίζεται με ύποπτα στοιχήματα.

Όπως λέγεται, η δικογραφία φτάνει τις 93.000 σελίδες! Η έρευνα γίνεται από κοινού με τις εισαγγελικές αρχές και το ΣΔΟΕ.

Π. Γερουλάνος: «Χρειαζόμαστε πολλά ακόμα βήματα»

Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος με αφορμή ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου τυης ΝΔ κ. Μανόλη Κεφαλογιάννη είπε τα εξής: «Αυτό που βλέπετε από χθες να εξελίσσεται, με την παρέμβαση διωκτικών και δικαστικών αρχών, είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής και σοβαρής προσπάθειας και είναι απόδειξη ότι εννοούμε όλα όσα λέμε και τα κάνουμε».

«Χρειαζόμαστε πολλά ακόμα βήματα», συμπλήρωσε. Ακόμα, ανέφερε ότι στο δίλημμα αν θα πρέπει το ελληνικό ποδόσφαιρο να παραμείνει εντός ή εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου, η δική του εισήγηση προς τον πρωθυπουργό είναι «έστω και με ρίσκο να μείνουμε μέσα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα».

Πάντως ερωτηθείς από δημοσιογράφους, αν θα ξεκινήσει κανονικά το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίνγκ ο κ. Γερουλάνος είπε ότι «εμείς δεν θέλουμε να καθυστερήσει, ίσα - ίσα θέλουμε να ξεκινήσει κανονικά αλλά η απόφαση ανήκει στην ΕΠΟ».

Από την πλευρά του, ο κ Κεφαλογιάννης έκανε λόγο «για ανθρώπους με υπόγειες διαδρομές που έχουν δημιουργήσει ένα σάπιο σύστημα στο χώρο του ποδοσφαίρου», ζήτησε να επανέλθει ο ΟΦΗ στην Α’ Εθνική, γιατί αδικήθηκε επειδή δεν συμμετείχε στα στημένα παιχνίδια, ενώ ένα καλό βήμα για την εξυγίανσή του, είναι να συμμετέχουν όλα τα σωματεία στις εκλογές της ΕΠΟ.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανόλης Όθωνας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε για το θέμα: «Υπάρχει αδιαπραγμάτευτη πολιτική βούληση. Καμία ανοχή, καμία έκπτωση, κανένας συμβιβασμός. Είναι απαίτηση όχι μόνο του ποδοσφαιρικού κόσμου, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας. Είναι πολύ σημαντική υπόθεση, με πολυσήμαντα μηνύματα και με πολλούς αποδέκτες κι έξω απ' το χώρο του ποδοσφαίρου. Μπαίνουμε σε μια εποχή στην πατρίδα μας που πράγματα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν άβατα ή με υψηλές διασυνδέσεις προστασίας, δεν υπάρχουν πια».

Όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές, η όλη έρευνα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010 και τον Ιανουάριο του 2011 ζητήθηκε η συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών -όχι όμως της Αστυνομίας- όταν έφτασε στις αρχές από το Τμήμα Ασφαλείας του Παλαιού Φαλήρου, ανώνυμη καταγγελία που περιλάμβανε συγκεκριμένα ονόματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: