Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Λαγκάρντ: Έτοιμο το γαλλικό σχέδιο για την Ελλάδα

Έχουμε έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο. Είναι ένα πρώτο περίγραμμα", είπε η Λαγκάρντ σε δημοσιογράφους πριν από κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Παράλληλα, οι συζητήσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο υπό διαμόρφωση νέο πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα συνεχίζονται σήμερα με επίκεντρο τη Ρώμη, όπου ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Χρηματοδοτικής Επιτροπής (Economic and Finance Committee) της ΕΕ Βιτόριο Γκρίλι θα συναντηθεί με εκπροσώπους ευρωπαϊκών τραπεζών.

Στις συζητήσεις θα μετέχει και ο Τσαρλς Νταλάρα, Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος (Institute of International Finance, IIF), όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Φρανκ Φογκλ και μετέδωσε η οικονομική υπηρεσία Bloomberg.....

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ αξιωματούχων των ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων και εκπροσώπων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων - εκτός από τις τράπεζες μετέχουν και εκπρόσωποι ασφαλιστικών εταιριών που έχουν ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους - ξεκίνησαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, μετά τη συμφωνία Γερμανίας και Γαλλίας ότι η όποια συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα πρέπει να είναι εθελοντική και να μη θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός, όπως είχε ζητήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Στις συναντήσεις διερευνάται η πρόθεση των ιδιωτών να αγοράσουν νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, όταν θα λήγουν τα υφιστάμενα την επόμενη τριετία - αυτό που ονομάζεται αναχρηματοδότηση του χρέους. Οι πρώτες ενδείξεις για την πρόθεση των τραπεζών να συμμετάσχουν στο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα ήταν ανάμεικτες, καθώς οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι γερμανικές τράπεζες ζήτησαν εγγυήσεις για την αποπληρωμή των νέων ομολόγων που θα αγοράσουν, ενώ οι γαλλικές και βελγικές τράπεζες έδειξαν μεγαλύτερη ευελιξία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας και γαλλικές τράπεζες με επικεφαλής τη BNP Paribas θα προτείνουν αυτή την εβδομάδα οι ιδιώτες ομολογιούχοι να επανεπενδύουν το 70% των ελληνικών ομολόγων τους που λήγουν την επόμενη τριετία.

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro ανέφερε χθες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι γαλλικές τράπεζες είναι διατεθειμένες να επενδύσουν το 50% των ομολόγων που ωριμάζουν, σε νέα 30ετή ομόλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: