Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011

Ολέθρια για τη Γερμανία μία ελληνική χρεοκοπία


Μπορεί η γερμανική κυβέρνηση να εξαπολύει προειδοποιήσεις και να εκθέτει σενάρια για απομάκρυνση της χώρας μας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή, η αλήθεια είναι όμως πως μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία δεν συμφέρει κανέναν και κυρίως τους Γερμανούς, γιατί έχουν στα χέρια τους μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους...Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ισοτιμίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει 47 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα. Είναι ο δεύτερος φορέας μετά τις ελληνικές τράπεζες σε έκθεση στο ελληνικό χρέος.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η γαλλική BNP Paribas έχει στα χέρια της 5 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους, η γαλλική Societe Generale 4,225 δισ. ευρω, η γερμανική Commerzbank 2,9 δισ. ευρώ, η ΙΝG 2,425 δισ., η HSBC 1,5 δισ. ευρώ, η Deutsche Bank 1,09 δισ. ευρώ, η γαλλική Credit Agricole 854 εκ. ευρώ, η Santander 513 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά τους Γερμανούς, η MS Wertmanagement 7,4 δισ. ευρώ, η Munich Re 1,1 δισ. ευρώ, η DZBank 1 δισ.

Να σημειωθεί πως ο γερμανικός δημόσιος τομέας είναι ο πιο εκτεθειμένος. Ακολουθεί η Γαλλία, όπου περισσότερα ελληνικά ομόλογα έχουν ιδιώτες.

Την ίδια ώρα, οι ιδιώτες πιστωτές συνεχίζουν να αντιδρούν, στην πρόταση Σόιμπλε για ανταλλαγή των ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, με άλλα που λήγου μετά από επτά χρόνια.

Μετά την JP Morgan και την Credit Agricole, γαλλικές τράπεζες δέχονται επί της αρχής μια τέτοια συμφωνία υπό τον όρο ότι όλοι οι πιστωτές θα κάνουν το ίδιο, αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής Financial Times.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές που γνωρίζουν τι διαμείφθηκε στις διαπραγματεύσεις για το θέμα, ανέφερε πως οι τράπεζες συμφώνησαν να προβούν στην επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τους FT η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να αποτελέσει έναν τρόπο να συμμετάσχουν επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα στο νέο δανεισμό της Ελλάδας, αν και δεν ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις της Γερμανίας, η οποία ήθελε να συμφωνήσουν εθελοντικά στην ανταλλαγή όλων των ομολόγων και όχι μόνο όσων λήγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: